Nooit meer huilen om een dood kind

De Ierse regisseur Jim Sheridan is niet bang voor drama en hij schaamt zich ook niet voor happy endings. We kennen hem van wat je verantwoorde melodrama's zou kunnen noemen, films als In the Name of the Father en My Left Foot. Ze zijn in elk geval goed genoeg om het de regisseur te vergeven dat hij soms tegen de sentimentaliteit aanschuurt.

Daarmee is ook het belangrijkste bezwaar genoemd dat je tegen In America kunt maken. Verder is het een dierbare film; niet alleen omdat twee hemelse zusjes er een hoofdrol in spelen – maar dat helpt wel.

Sarah en Emma Bolger zijn Christy en Ariel die met hun Ierse vader en moeder naar Amerika emigreren nadat hun broertje is gestorven. Voor ieder van het gezin is Frankie nog nadrukkelijk aanwezig, voor ieder op zijn of haar eigen manier. Vader Johnny heeft het er vooral moeilijk mee. Hij heeft de dag dat zijn zoontje stierf, God beloofd dat dit de laatste snottertranen waren die Hij van hem zou zien. Om zich aan zijn belofte te kunnen houden heeft Johnny zijn gevoel gedoofd. Dat belemmert hem wel een goede acteur te zijn en dus wordt hij op alle audities afgewezen en is het gezin arm.

In New York komen ze in een wonderlijk gebouw te wonen dat het midden houdt tussen een kraakpand, een drugshuis, een kunstenaarsonderkomen en een illegalenwoning. Daar ontmoeten ze Mateo, een zwarte boom van een schilder, die woeste kreten uitstoot als zijn bloed op het doek spat. Dit is de allerzwakste schakel in de film. Niet door het spel van Djimon Hounsou (Amistad, Gladiator), want die kan er echt niks aan doen dat hij een neger met gevoel voor magie moet spelen.

Regisseur en schrijver Sheridan had een katalysator voor zijn tamelijk statische gegeven nodig en daar gebruikt hij de overdreven figuur van Mateo voor. Niet de persoon van Mateo, maar wat hij belichaamt brengt een doorbraak in het gezin teweeg en dat is hem er eeuwig dankbaar voor. Laten we het erop houden dat het een dierbare film is en Sheridan zijn zwakheden vergeven.

In America. Regie: Jim Sheridan. Met: Paddy Considine, Samantha Morton, Djimon Hounsou, Sarah en Amma Bolger. In: 10 bioscopen.

    • Bas Blokker