Nieuwe Eeuw

Drie concerten voor een nieuwe eeuw heet de mede door Muziekgroep Nederland geproduceerde superaudio-cd met recente opdrachtwerken van het Concertgebouworkest: een driedelig Hoornconcert van Geert van Keulen, een tweedelig Klarinetconcert van Theo Loevendie en een eendelig Flugelhorn Concert van Willem Jeths.

Geert van Keulens concert klinkt als een herfstige symfonie met hoorn-obligaat. Theo Loevendie's concertje biedt vooral veel speelplezier. Willem Jeths exploiteert diep duistere klankkleuren en laat de Flugelhorn, in feite een donkere bugel, kreunen en grommen als een hellehond.

Aan deze fraai uitgebrachte productie kleeft slechts één klein nadeel: het cd-boekje geeft wel erg weinig uitsluitsel over de stukken.

De solisten, soloblazers uit het Concertgebouworkest, staan in alle drie de gevallen ver boven de materie: hoornist Jacob Slagter, klarinettist George Pieterson en flugelhornist Peter Masseurs.

De laatste liet al eerder met enkele medeleden van het Koninklijk Concertgebouworkest een aardige cd verschijnen met onder meer het jazzy Trompetconcert van componist André Jolivet.

Three concerto's for a new century: Northwest Classics nr. 109206

    • Ernst Vermeulen