Nieuwe boek Rudi Fuchs vol fouten

Schilderen in Nederland, het onlangs verschenen boek van Rudi Fuchs, blijkt vol fouten te staan. Afbeeldingen zijn verkeerd afgesneden of op hun kop afgedrukt. Titels van kunstwerken zijn verwisseld en verwijzingen in het register blijken onjuist. Wie de schilder Edgar Fernhout opzoekt, komt uit bij een schilderij van Armando.

Schilderen in Nederland is een bewerkte versie van het in 1978 gepubliceerde Dutch Painting, een uitgave in de bekende serie `World of Art' van uitgever Thames and Hudson. Fuchs breidde het boek uit met een nieuw eerste hoofdstuk over de late Middeleeuwen en een nieuw slot over schilderkunst van de laatste twintig jaar. Met name in dit laatste hoofdstuk zijn veel fouten geslopen. Zo zijn reproducties van het werk van Rob Birza en Marien Schouten gekanteld en spiegelbeeldig afgedrukt, en zijn de titels van twee schilderijen van Marlene Dumas verwisseld. Door de monochrome werken van Ad Dekkers en Stanley Brouwn schijnt de tekst aan de ommezijde van de pagina.

Schilder Toon Verhoef ontdekte al tijdens de presentatie van het boek vorige maand dat een van zijn kunstwerken ondersteboven afgedrukt was. Samen met galeriehouder Milco Onrust onderwierp hij het boek aan een grondige inspectie en ontdekte talloze blunders. ,,Het is een volkomen waardeloos boek'', aldus Verhoef. ,,Ik maak me vooral druk om de onverschilligheid waarmee met beeld wordt omgesprongen. Als een tekst van een roman in spiegelbeeld zou staan, wordt het boek onmiddellijk uit de handel gehaald. Maar met kunst staat men daar niet bij stil.''

Volgens een woordvoerder van Uitgeverij Prometheus wordt hard gewerkt aan een herziene editie die waarschijnlijk begin 2004 zal verschijnen. Prometheus wil het boek niet uit de handel nemen, omdat de eerste druk van 5000 exemplaren al vrijwel geheel is uitverkocht. Maar bij boekhandels als Art Book en Atheneum in Amsterdam zijn nog stapels voorradig.

Rudi Fuchs vindt het vervelend dat het boek nog in de winkels ligt. ,,Maar ik kan niet de beslissing nemen om het uit de handel te halen.'' Ook de verantwoording van de eindredactie legt Fuchs bij de uitgever: ,,Daar ga ik niet over.''