Nederland eist streng EU-budget

Nederland en Duitsland wijzen plannen van de Europese Commissie af om de begroting van de Europese Unie te verhogen. De Commissie wil volgende maand de eerste voorstellen doen voor de EU-begroting na 2006.

Eurocommissaris Michaele Schreyer (Begroting) zegt in een gesprek met NRC Handelsblad dat de Europese Unie na de uitbreiding volgend jaar met tien voornamelijk arme lidstaten meer geld nodig heeft dan de afgelopen jaren.

Nederland en Duitsland willen de uitgaven van de EU tot 2013 beperken tot maximaal 1 procent van het bruto nationaal inkomen (bni).

Volgens Schreyer zou een dergelijke beperking neerkomen op een forse bezuiniging. ,,We zijn de afgelopen jaren heel zuinig met het geld geweest. Maar de realiteit is dat de EU volgend jaar uitbreidt. De Europese regeringsleiders stellen keer op keer ambitieuze doelen vast. In die situatie kun je niet zeggen: we gaan korten op de begroting'', aldus Schreyer.

Volgend jaar zijn de EU-uitgaven weliswaar 0,98 procent van het bni, maar in 2006 zullen de uitgaven mede als gevolg van de uitbreiding 1,12 procent bereiken. Bij de voorstellen volgende maand wil de Europese Commissie niet tornen aan het officiële plafond van de EU-begroting, 1,24 procent. De werkelijke uitgaven hebben die hoogte nooit bereikt.

Eurocommissaris Schreyer zal wel voorstellen om landen als Nederland en Duitsland tegemoet te komen door hun positie als grootste netto-betalers aan de EU te verbeteren. Ze wil net als Nederland dat er een algemeen correctiemechanisme komt dat de lasten tussen de EU-landen beter verdeelt.

Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) vreest dat het financiële voordeel voor Nederland van zo'n systeem verloren gaat wanneer de daadwerkelijke uitgaven van de EU stijgen.

Premier Balkenende, minister van Buitenlandse Zaken Bot en minister van Financiën Zalm bespreken vandaag onder meer deze kwestie tijdens een bezoek aan de Europese Commissie.

VRAAGGESPREK: pagina 19

    • Ben van der Velden