Lobont schuldig aan beide treffers

Ajax stond gisteravond tegen Club Brugge vanaf het begin onder druk. Zoals dat vorig seizoen alleen gebeurde tegen Valencia en Olympique Lyon. Toen liep het wonderwel goed af, nu waren de gevolgen desastreus. Aanvankelijk verprutste Brugge nog wat kansen. Maar een misverstand tussen doelman Bogdan Lobont en Johnny Heitinga gaf Rune Lange de gelegenheid de score te openen. Ronald Koeman verweet later bij deze treffer zijn keeper slecht ingrijpen. ,,Lobont kwam onnodig ver zijn doel uit'', vond de coach van Ajax.

Brugge had aanzienlijk minder problemen met het gladde veld. Het was volgens Jari Litmanen moeilijk geweest voor de Ajacieden het juiste schoeisel uit te zoeken, omdat er ook zachte stukken op het veld waren. Maar het leek of de Vlaamse ploeg door zijn enthousiasme, agressie en werklust ondanks de lengte van veel spelers over de mat zweefde. Overigens gedragen door het dolenthousiaste publiek, dat ondanks de teleurstellende resultaten in de competitie massaal achter de ploeg stond.

Ajax had nauwelijks een uitgespeelde kans gehad toen vlak voor rust Peter van der Heyden de bal met de hand wegsloeg voor het hoofd van Zlatan Ibrahimovic. Arbiter Messina aarzelde een moment, maar kende toch een strafschop toe. Het buitenkansje werd door de continu uitgejoelde Belg Wesley Sonck onberispelijk ingeschoten.

In de tweede helft was Ajax de aanvallende ploeg in het witte, bevroren strafschopgebied van het veld. Maar de koploper van de eredivisie kon de bal weer niet in de gelederen houden en druk zetten op het doel van de tegenstander. Rechterspits Sonck werd weinig in het spel betrokken, linksbuiten Nicolae Mitea demonstreerde slechts een enkele leuke actie en Ibrahimovic leek een gevecht te voeren met zijn eigen voeten. Toch kreeg hij in de twintigste minuut een aardige kans. De Zweed draaide voor het doel weg van een verdediger, maar schoot de bal hoog over.

Invaller Bengt Saeternes was voor Club Brugge gelukkiger, toen hij een niet al te hard schot door de benen van Lobont in het doel zag rollen. Ajax begon een slotoffensief, met verdediger Jelle van Damme in de spits als stormram, maar meer dan een kopbal van Rafael van der Vaart leverde dat niet op. De aanvoerder van Ajax na afloop: ,,Dit is dramatisch. Er was bij ons geen rust aan de bal. Hier baal ik verschrikkelijk van.''