Koers van KPN keldert na alarm

Telecomconcern KPN heeft vanochtend bekendgemaakt dat de winst volgend jaar lager zal zijn dat dit jaar. In reactie daarop kelderde de koers vanochtend bijna 9 procent tot rond de 6 euro.

Het telecombedrijf rekent voor volgend jaar op een winst van 1,4 miljard euro. Dat is 100 miljoen minder dan het verwachte resultaat van dit jaar. In 2005 herstelt de winst zich, volgens KPN, en keert deze terug op het niveau van 1,5 miljard euro. Ook de omzet zal volgend jaar naar verwachting dalen met 250 miljoen euro. Het jaar daarop met 410 miljoen euro.

De lagere winst en omzet komen voort uit de verlaging van de tarieven voor het bellen van vast naar mobiel. Afgelopen vrijdag werd bekend dat onder langdurige druk van telecomtoezichthouder Opta en kartelautoriteit NMa de kosten hiervan per 1 januari met eenvijfde worden verlaagd. Verdere verlaging van de tarieven vindt in 2004 en 2005 plaats. Uiteindelijk is dat een daling van ruim 40 procent. Aan de tariefsverlaging is een periode van drie jaar vol juridische geschillen voorafgaan.

KPN maakte afgelopen vrijdag na de tariefsverlaging bekend wat daarvan de invloed is op het bedrijfsresulaat. Vandaag is daarvan het effect op winst en omzet bijgekomen.

Het telecomconcern houdt vast aan de verwachting dit jaar een nettoresultaat te behalen van 1,5 miljard euro. Ook zal de schuld van het bedrijf eind dit jaar zijn gedaald naar 8,6 miljard euro. De opbrengsten van de verkoop van KPN's aandeel in telecombedrijf Cesky Telecom en satellietbedrijf Inmarsat (via de deelneming Xantic) zijn hierbij inbegrepen.

Volgens KPN neemt het aantal adsl-aansluitingen, waarmee snel internet mogelijk is, sterk toe. KPN raamde het aantal aansluitingen voor eind dit jaar op 700.000. Maar volgens het telecombedrijf zijn inmiddels 710.000 mensen op deze vorm van internet aangesloten. In de tweede helft van volgend jaar verwacht KPN dat circa 1 miljoen klanten adsl van KPN zullen afnemen.

Niet iedereen in Nederland kan op dit moment een adsl-aansluiting krijgen. KPN zegt dat de dekking op dit moment op 87 procent ligt. Eind volgend jaar zullen 97 van de 100 aansluitingen een abonnement op adsl kunnen nemen. Vanaf volgende maand zal KPN de snelheid van adsl voor de meeste abonnees verdubbelen. Op dit moment is onder aanbieders van adsl een hevige prijzenslag gaande om marktaandeel te winnen.