Kissinger eens met `vuile oorlog'

Op het hoogtepunt van de Argentijnse `vuile oorlog' zei de toenmalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger zijn Argentijnse collega dat ,,we graag willen dat u succes heeft''.

Dat blijkt uit documenten die vorige week zijn vrijgegeven na een verzoek onder de Freedom of Information Act. De rest van het archief van Kissinger wordt pas na zijn dood ontsloten.

Het zeven pagina's tellende transcript van een bijeenkomst tussen Kissinger en de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken César Augusto Guzzetti in New York op 7 oktober 1976 is het eerste gedocumenteerde bewijs dat de regering van president Ford de harde tactieken van de junta, die leidden tot de dood van naar schatting 30.000 mensen tussen 1975 en 1983, goedkeurde. Geruchten van die strekking circuleerden al lang, maar Kissinger en hoge Amerikaanse ambtenaren ontkenden herhaaldelijk de mensenrechtenschendingen in Argentinië goed te hebben gekeurd.

,,Onze basishouding is dat we graag willen dat u succes heeft'', zo verzekerde Kissinger Guzetti echter, zo blijkt uit het transcript. ,,Ik heb het ouderwetse idee dat vrienden gesteund moeten worden. Wat in de VS niet wordt begrepen is dat u een burgeroorlog heeft. We lezen over mensenrechtenschendingen, maar niet over de context. Hoe sneller u succes heeft, des te beter.'' Een dag eerder zei onderminister Robinson tegen Guzzetti ,,dat de behoefte om hard op te treden te begrijpen is.''

Kissinger spoorde Guzzetti eveneens aan om te handelen voor het Amerikaanse Congres haar zitting over Argentinië in januari zou hervatten en zei hem dat Washington ,,geen onnodige problemen'' zou veroorzaken. Het Congres, bezorgd over de vele beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, was bereid economische sancties tegen het militaire regime in te stellen.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Buenos Aires, Robert Hill, voerde druk uit op de Argentijnen om te stoppen met het schenden van mensenrechten. Na terugkeer van Guzzetti schreef de ambassadeur teleurgesteld aan Washington dat ,,Guzzetti naar de VS ging met het idee een strenge en directe waarschuwing te krijgen over het mensenrechtenbeleid van zijn regering. Hij is teruggekeerd in een jubelstemming, overtuigd dat er geen probleem is met de Amerikaanse regering over dit onderwerp.'' De Amerikaanse regering zei tot dusver dat Guzzetti de bijeenkomst verkeerd had geïnterpreteerd.

De onthullingen brengen Kissinger verder in diskrediet. De naam van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken (1973-1977) wordt eveneens genoemd in verband met mensenrechtenschendingen in Chili, Indonesië en Bangladesh. Hij zou, zo wordt gezegd, niet reizen zonder zijn advocaten te raadplegen omdat hij bezorgd is over een mogelijke arrestatie.