Italiaanse husselpot

Stamppot is hutspot maar is hutspot ook stamppot? Een vraag waar kant-en-klaarkokers zich niet druk over maken. Wie denkt dat gehusselde of gestampte kost een typisch Nederlands verschijnsel is aan tafel, heeft het mis. Italianen, toch de uitvinders van het uit elkaar rafelen van de maaltijd in verschillende gangen – zetmeel, vlees, vis of gevogelte en groenten als aparte gerechten na elkaar gegeten – weten ook wat husselen is. Vooral Noord-Italianen die 's winters flinke koude te verduren krijgen, kennen de weldadige warmte die door elkaar gehusselde ingrediënten op een bord de verkleumde en vermoeide mens 's winters kunnen verschaffen.

Bereiding: Snijd de kool in smalle, korte repen en kook ze bijtgaar in ruim kokend en gezouten water. Giet de kool af en vang het kookvocht op. Breng 1,3 liter van het kookvocht van de kool aan de kook in een ruime en lage pan met dikke bodem. Strooi al roerend met een garde het maïsmeel in het water en blijf roeren tot een homogeen mengsel is verkregen. Vervang de garde door een houten lepel en kook de polenta, onder regelmatig roeren, op laag vuur in halfgesloten pan gaar in 35-40 minuten. Snijd intussen de rauwe ham in reepjes. Zodra de polenta gaar is en de gewenste dikte heeft verkregen – houdt de puree vrij soepel en voeg zonodig nog wat water toe tijdens het koken – worden geraspte grana padano en boter door de polenta geroerd. Neem de pan van het vuur en roer de reepjes bijtgare kool en ham door de polenta. Proef op zout en serveer direct op voorverwarmde borden.

Morgen: Aardbeienfriandise

    • Florine Boucher