Hasj voor Nederland in Marokko onderschept

De Marokkaanse douane heeft afgelopen zondag beslag gelegd op een partij chira, onbewerkte hasj, die geldt als recordvangst tot dusver. De partij, meer dan 19 ton, was verborgen in een vrachtwagen met tomaten bestemd voor Nederland. De smokkelwaar werd ontdekt nabij de haven van Tanger.

Volgens de papieren was de 24 ton tomaten bestemd voor de Nederlandse markt. Bij aankomst in Tanger reed de vrachtwagen evenwel naar een industrieterrein waar het grootste deel van de lading werd vervangen door pakketjes hasj. Twee bewakers van het terrein zijn gearresteerd.

De vrachtwagen zou volgens de Marokkaanse krant Libération een Nederlands nummerbord hebben. Volgens het officiële persbureau MAP stond de trailer evenwel in Frankrijk geregistreerd. De Marokkaanse chauffeur zou zijn gearresteerd. Een vierde verdachte is voortvluchtig. Het consulaat-generaal weet niet of er Nederlanders onder de verdachten zijn.

Marokko is verreweg de grootste exporteur van hasj voor de Europese markt. Het grootste deel wordt via de Spaanse zuidgrens Europa binnengesmokkeld. Behalve in speedboten rond de Straat van Gibraltar wordt daarbij gebruik gemaakt van het reguliere vrachtwagenverkeer. Daarbij worden chauffeurs omgekocht of bedreigd mee te werken.

De controle in Tanger zou zijn verscherpt, nadat vorige week een grote partij harddrugs, afkomstig uit Marokko, werd onderschept in het Spaanse Algeciras. Juist de afgelopen dagen was de Spaanse premier Aznar op bezoek bij zijn Marokkaanse ambtgenoot voor overleg over samenwerking bij het bestrijden van mensen- en drugssmokkel. Behalve hasj wordt Marokko in toenemende mate benut voor het binnensmokkelen van cocaïne en heroïne.

Onderzoekers maken er de laatste jaren gewag van dat een steeds groter deel van de reguliere hasjhandel wordt uitbetaald in natura met harddrugs.