Griep treft vooral kinderen

De griepgolf die door Europa gaat, staat op het punt om Nederland te treffen. ,,De meldingen van onze peilstations zijn de afgelopen dagen verdubbeld'', zegt Aad Bartelds, arts en woordvoerder van medisch onderzoeksinstituut Nivel in Utrecht. ,,Dat is misschien de voorbode van de griepgolf.'' Volgens Nivel hebben vijf op de tienduizend Nederlanders griep.

Nederland is een van de laatste Europese landen waar de griep nog niet echt heeft toegeslagen. In alle omringende landen heerst inmiddels wel griep. De epidemie begon in Engeland en verspreidde zich via Portugal, Noorwegen en Frankrijk naar België en Duitsland. In België neemt de griep nog toe, maar in Engeland is de golf al over zijn hoogtepunt heen.

Volgens Bartelds biedt het griepvaccin dat dit jaar is verstrekt ,,minder volledige bescherming'' dan in andere jaren. Het vaccin wordt iedere jaar samengesteld op grond van de grieptypen die verwacht worden. Dit jaar stak een ander type de kop op. Bartelds: ,,Dat neemt niet weg dat vaccinatie alsnog niet zinvol is. De bescherming van het huidige vaccin is nog steeds de moeite waard, de griep zal milder verlopen.''

Het griepvirus dat eraan staat te komen, is de Fujan-variant van het AH3N2-type. Uit Engelse cijfers blijkt dat vooral jonge kinderen (0 tot 4 jaar) worden getroffen, daarna kinderen (5 tot 14 jaar) en in mindere mate de beroepsbevolking (15-65).

Het Nivel baseert zich in hoofdzaak op 48 peilstations van huisartsen die het aantal griepgevallen doorgeven. Maar dit jaar doet het Nivel ook mee aan `De Grote Griepmeting' op internet (www.degrotegriepmeting.nl). Hierbij worden mensen opgeroepen melding te maken van griep en verkoudheid, waarna de griepgolf op een actuele kaart wordt afgebeeld. De kaarten lijken erop te duiden dat de griepgolf uit het zuiden Nederland binnenkomt.