Fusie Yukos en Sibneft onzeker

De Russische oliemaatschappij Yukos heroverweegt de fusie met Sibneft. Het bedrijf zei vanochtend dat er nog geen definitief besluit is genomen over het moment waarop de vergevorderde overnamepoging van Sibneft wordt doorgezet.

,,Met Sibneft hebben we te maken met een bedrijf dat blijkbaar niet langer is geïnteresseerd om vooruit te kijken'', heeft financieel bestuurder Bruce Misamore van Yukos vanochtend gezegd.

Afgelopen voorjaar kondigden de twee oliemaatschappijen een fusie aan. Die samenwerking zou leiden tot de vorming van het op drie na grootste oliebedrijf ter wereld. De uitwerking van de overname kwam stil te liggen na de arrestatie van de inmiddels afgetreden topman van Sibneft, Michael Khodorkovsky, afgelopen oktober.

Khodorkovsky wordt verdacht van fraude en belastingontduiking. Hij was een van de belangrijkste initiatiefnemers van de fusie tussen de beide olieondernemingen. Hij wordt nog steeds vastgehouden door de Russische justitie.

Roman Abramovich, de belangrijkste aandeelhouder van Sibneft, zou al akkoord zijn met terugbetaling van het geld en de aandelen Sibneft dat Yukos bood. In de Russische krant Vedomosti zei Abramovich, die ook eigenaar is van de Britse voetbalclub Chelsea, dat hij bereid zou zijn 3 miljard dollar en zijn aandelenbelang van 26 procent in Yukos op te geven. In ruil daarvoor wilde hij genoegen nemen met 92 procent van de aandelen Sibneft.

Als de fusiepoging niet doorgaat, strandt de grootste financiële deal in Rusland. Met de vorming van YukosSibneft zou een bedrijf ontstaan met een totale aandeelhouderswaarde van ongeveer 8,9 miljard dollar (7,3 miljard euro).

Volgens de Britse krant Financial Times is het al zeker dat de fusie niet doorgaat. De grootste aandeelhouders van Yukos en Sibneft zouden al akkoord zijn gegaan om het fusieproces te ontbinden. Het dagblad baseert zich op anonieme bronnen.

Vooral het Amerikaanse ExxonMobil zou geïnteresseerd zijn in overname van Sibneft, schrijft de krant, maar ook andere oliebedrijven zouden Sibneft willen overnemen. Daarbij worden Chevron-Texaco genoemd en het Franse Total. Deze ondernemingen hebben eerder belangstelling hebben getoond voor een overname van Sibneft of Yukos.