Extra controle risicovluchten uit Antillen

Het ministerie van Justitie gaat voor onbepaalde tijd 260 manschappen douane en marechaussee extra op Schiphol detacheren. Deze moeten de zogeheten `100-procentscontroles' op risicovluchten vanaf de Nederlandse Antillen en Suriname mogelijk maken.

De massale controles op drugssmokkel op Schiphol beginnen zodra de Tweede Kamer, naar verwachting vanmiddag, instemt met het beleid van minister Donner (Justitie, CDA), om betrapte drugssmokkelaars met cocaïne in de bagage zonder dagvaarding weg te sturen. Het CDA, die daar eerder bezwaar tegen had, gaat nu wel akkoord. Daarmee heeft Donner een meerderheid voor zijn nieuwe beleid. Alleen de VVD heeft nog principiële bezwaren.

Van de gemiddeld 41 `risicovluchten' per week vanaf de Nederlandse Antillen en Suriname zullen er in eerste instantie 14 verscherpt worden gecontroleerd. Daarbij worden alle passagiers, bagage en bagageruimte onderzocht, zo schrijft Donner in een gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Hij gaat er vanuit dat er 10 tot 50 koeriers per vlucht worden aangehouden. Justitie kan wekelijks 50 koeriers `verwerken'. ,,Het laat zich raden wat er gebeurt als er in een week tijd 140 tot 700 drugskoeriers worden aangehouden'', aldus de minister.

De koninklijke marechaussee levert 150 man voor de operatie. Bij de douane gaat het om 110 man extra. Volgens een woordvoerder van de Marechausseevereniging FNV (Marver-FNV) gaat het om detachering voor vier maanden. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën ligt het aan de politiek hoe lang het extra douanepersoneel zich specifiek op de 100-procentscontroles moet richten. ,,We hebben ons een tijdlang moeten inhouden, maar nu mogen we voluit gaan.''

Donner heeft met de betrokken luchtvaartmaatschappijen afgesproken dat zij de namen krijgen van betrapte en weggestuurde drugskoeriers die vervolgens geweigerd mogen worden. De minister wil Nederlandse drugskoeriers een tijdelijk reisverbod opleggen. Hij onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om een dergelijk reisverbod als bijkomende straf op te leggen. Betrapte Antilliaanse of Arubaanse koeriers kan de toegang tot Nederland niet worden ontzegd, ook kunnen ze niet gedwongen worden om terug te gaan naar de Antillen, aldus de minister. Om te voorkomen dat opgepakte Antilliaanse of Arubaanse koeriers na vrijlating in Nederland gaan zwerven, heeft Donner geld beschikbaar voor hun retourticket.

Donner heeft er weinig vertrouwen in dat er op de Antillen ook effectief gecontroleerd gaat worden. Hij noemt die inzet `onvoldoende'. Nederland heeft volgens hem ,,geen enkele zeggenschap.'' over de manier waarop de Antilliaanse overheid met die controles omgaat. De minister gaat er wel vanuit dat de Europese lidstaten zijn Schipholbeleid ondersteunen. Hij zal zijn collega-ministers van Justitie informeren. Nederland overlegt al met Frankrijk, Spanje en Engeland over een gezamenlijke aanpak van drugshandel aan de Spaanse Zuidkust. Op Schiphol is een Duitse politieliaison gestationeerd die mogelijke verdere samenwerking onderzoekt.

    • Jos Verlaan