De voordelen van een tekenfilmheld

De doelgroep van kinderen die naar Looney Tunes; Back in Action gaat zal het allemaal niets kunnen schelen. Die zien een sloom avontuur met Bugs Bunny en Daffy Duck, twee cartoonrivalen, die moeten samenwerken om James Bond-spion Damien Drake (Timothy Dalton) en een diamant te bevrijden uit de handen van een concurrerend animatiebedrijf.

De combinatie van animatie en live action, waarin echte acteurs kunnen vechten en proosten met tekenfilmfiguren is ook na Who Framed Roger Rabbit en Space Jam nog aanstekelijk. Bugs en Daffy worden bijgestaan door stuntelende stuntman Brendan Frasier (Drake's zoon), die nog eens duidelijk maakt hoeveel voordelen het heeft om een tekenfilmkarakter te zijn. Dan kun je tenminste te pletter vallen en weer opkrabbelen zonder blijvende schade. Dat soort grappen, die eigenlijk over het medium animatie zelf gaan, werkt in Looney Tunes het best: het uitrekken van ledematen, het verliezen van een hoofd.

Voor cinefielen wordt de film interessant – maar niet beter – door Joe Dante op de regisseurstoel, de hyperenergieke genrefilmer, die een brug sloeg tussen de superlowbudget, krakkemikkige producties van zijn leermeester Roger Corman en Hollywood. Dantes Looney Tunes moest het antwoord worden op Space Jam, waarin Michael Jordan met cartoonfiguren basketbalt. Back in Action is zíjn blik op film, vol insidegrapjes over Hollywood, de filmstudio's en hun melkkoeien. Verder is er voor de regisseur weinig eer te behalen aan een film waarin de meeste karakters zijn bedacht door anderen, zoals Tex Avery, Fritz Freleng, Chuck Jones, die nu dood zijn.

    • Joe Dante. Met
    • Brendan Fraser
    • Dl.Looney Tunes
    • Timothy Dalton. in
    • Back in Action. Regie