Zelfmoordaanslag in centrum Moskou

Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Moskou zijn vanochtend vijf doden en dertien gewonden gevallen. De terroristen waren volgens een getuige op weg naar de Doema, het Russische parlement.

De bom explodeerde rond elf uur op de Tverskaja, de drukste winkelstraat van Moskou, vlakbij het Rode Plein en het luxe Hotel National. De Doema ligt om de hoek. Een ooggetuige vertelde de politie dat twee vrouwen hem vroegen: ,,Waar is de Doema?'' Heel snel daarna explodeerde een van de vrouwen, ook de andere kwam daarbij om. De kracht van de explosie wordt op vijf kilo TNT geraamd.

Onder de slachtoffers bevinden zich veel studenten die op weg waren naar de universiteit en een Chinese man. Tien gewonden werden ter plaatse behandeld, de anderen werden naar ziekenhuizen overgebracht. Bij Hotel National sneuvelden veel ruiten.

De politie wilde aanvankelijk niet bevestigen dat het een terroristische aanslag betrof: ze speculeerde aanvankelijk dat de aanslag een `commerciële achtergrond' kon hebben. Er was toen ook sprake van een bomauto, maar de betreffende auto, een zwarte Mercedes, stond gewoon geparkeerd. Inmiddels gaan de autoriteiten uit van een zelfmoordaanslag. ,,Klaarblijkelijk ging de bom per ongeluk af'', zegt de Moskouse burgemeester Loezjkov. ,,Hotel National was niet het geplande doelwit.'' De politie zoekt nu een derde Kaukasische vrouw, klein van postuur, die de coördinator van de aanslag zou zijn geweest.

Naast het onthoofde lichaam van een van de vrouwen trof de politie een tas aan waarin explosieven werden vermoed. Een robot van de politie bracht die tas vanochtend tot ontploffing.

Zondag werd gekozen voor de Doema, het Russische parlement. De pro-Kremlinpartij `Verenigd Rusland' won die met overmacht. President Poetin zei vanochtend in een eerste reactie dat een nieuw offensief tegen terrorisme geboden is. Bommen en verkiezingen gaan in Rusland vaak samen. Voor de presidentsverkiezingen van 1996 ontploften bommen in een metrostel en een trolleybus in Moskou, in de aanloop naar de Doemaverkiezingen van 1999 bliezen onbekenden een aantal flatgebouwen in Moskou en Volgodonsk op, waarbij bijna 300 doden vielen.

De aanslag van vandaag volgt op die op een forensentrein in het zuiden van Rusland, afgelopen vrijdag. Ook daar blies een vrouw zich met een bom op. Bij die aanslag vielen 44 doden. Afgelopen zomer sloegen vrouwelijke zelfmoordenaars al toe in Moskou. Twee Tsjetsjeense meisjes bliezen zichzelf op 5 juli op bij de ingang van een rockfestival, waarbij veertien doden vielen. Vijf dagen later wist een tweede vrouw haar bom niet tot ontploffing te brengen in café's niet ver van de plaats van de huidige aanslag. Een bomexpert stierf die nacht bij een poging haar bom onklaar te maken. Het meisje zelf werd aangehouden, de politie vond later in een huis bij Moskou een aantal `zelfmoordgordels'.

    • Coen van Zwol