Wet 1830 geslecht

Stel dat over 25 jaar iets moois opbloeit tussen prinses Amalia en de Belgische prins Gabriël, de jongste telg van kroonprins Filip en prinses Mathilde.

Een oude Belgische wet verbiedt een huwelijk. Maar als het aan de Belgische staatssecretaris Van Quickenborne (Adminstratieve Vereenvoudiging) ligt, komt daar snel verandering in.

Onlangs diende de liberale bewindsman bij het parlement een plan in om een groot aantal archaïsche wetten in te trekken. Een daarvan is de wet die een huwelijk van een mogelijke Belgische troonopvolger met een nakomeling van het Nederlandse koningshuis verbiedt. De wet dateert van 1830, toen België zich na een opstand losmaakte van Nederland. De twee landen bleven tot 1839, het jaar van de tiendaagse veldtocht, op voet van oorlog met elkaar. De Belgische autoriteiten wilden voorkomen dat Nederland door een koninklijk huwelijk België alsnog zou inlijven.

Ondanks de wet trouwde de zuster van de huidige koning Albert II, prinses Joséphina-Charlotte, wel met een Oranje-Nassau: groothertog Jan van Luxemburg. Maar dat gaf geen problemen, omdat zij al voor het overlijden van toenmalig koning Boudewijn voor Luxemburg had gekozen en niet meer in aanmerking kwam voor de Belgische troon.

Van Quickenborne geldt als een verklaard republikein. ,,Maar voor de liefde moeten we alle wettelijke struikelblokken wegnemen'', zegt hij. Hij is overigens voorstander van de ,,groot-Hollandse gedachte om Nederland en België samen te voegen''. Maar dat staat volgens hem los van zijn plan om de wet in te trekken.