VN vragen internationaal hof om advies over `muur'

De Israëlische minister van Justitie Yosef Lapid (Shinui) wil dat de regering de route van de omstreden afscheidingslinie op Palestijns grondgebied wijzigt. Na het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gisteren, om aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag juridisch advies te vragen over ,,het hek'', of ,,de muur'' pleitte Lapid voor heropening van het debat in de regering.

,,De barrière is te lang, te duur en zorgt ervoor dat de hele wereld zich tegen ons keert'', aldus Lapid. Het centrum-rechtse, seculiere Shinui is de tweede partij in de regering. Met 90 stemmen voor, 74 onthoudingen en 8 stemmen tegen (onder andere Verenigde Staten, Israël en Micronesië) aanvaardde de Algemene Vergadering de resolutie om de rechters in het Vredespaleis om een opinie te vragen. Nederland onthield zich samen met de andere leden van de Europese Unie van stemming met als argument dat de resolutie ,,niet het juiste middel is om de politieke dialoog weer op gang te brengen''.

Woordvoerders van premier Sharon en minister van Buitenlandse Zaken Shalom veroordeelden de resolutie als ,,een poging het recht van het joodse volk zichzelf in een joodse staat te verdedigen in diskrediet te brengen.'' Minister van Financiën Netanyahu ontstak op de Israëlische radio in een tirade tegen de VN, die van ,,een regering die zijn burgers verdedigt, menselijke beesten maakt in plaats van de Palestijnse moordenaars te veroordelen''.

Hoewel de VS niet tegen de afscheidingslinie als zodanig zijn, gaf de Amerikaanse ambassadeur in Tel Aviv, Daniel Kürtzer, nog eens aan dat Washington wel moeite heeft met de route, waar deze afwijkt van de zogeheten Groene lijn, de grens van voor de oorlog van 1967. De afscheidingslinie van stalen hekken, militaire wegen, prikkeldraad, greppels en hier en daar een betonnen muur heeft een gedachte lengte van 600 kilometer en zal bij Ariel, Jeruzalem en Hebron diep door Palestijns gebied gaan lopen. Volgens een rapport van de VN wordt het dagelijks leven van circa 800.000 Palestijnen (boeren, schoolgaande kinderen, enzovoorts) door de barrière ,,op ingrijpende en nadelige wijze'' beïnvloed.

Premier Sharon had een ministerieel crisisteam geformeerd om de aanvaarding van de resolutie te voorkomen. Hoewel een opinie van het Internationaal Gerechtshof niet bindend is, tenzij de Veiligheidsraad daartoe besluit, is het Hof het meest gezaghebbende orgaan op volkenrechtelijk gebied.

Volgens woordvoerders van de Palestijnse autoriteiten en Palestijnse mensenrechtenorganisaties is de gang naar het Hof het laatste juridische middel om aan ,,de illegale annexatie van Palestijns land'' een eind te maken. Palestijnse diplomaten en ministers in New York en in Ramallah beschouwen de afscheidingslinie in de eerste plaats als een Israëlische poging een nieuwe grens te trekken zonder het resultaat van onderhandelingen af te wachten. Het kan overigens jaren duren voordat het Hof het advies gereed heeft.