Steun bevolking voor EU fors gedaald

De steun onder de Nederlandse bevolking voor de Europese integratie is het afgelopen halfjaar fors verminderd. Dit blijkt uit de laatste Eurobarometer, het halfjaarlijkse opinieonderzoek van de Europese Commissie dat morgen wordt gepubliceerd.

Afgelopen voorjaar vond nog 73 procent van de Nederlanders de Europese integratie een goede zaak. Bij het laatste onderzoek in oktober en november spreekt nog maar 62 procent van de Nederlanders positief over de Europese integratie. De opiniepeiling is de afgesloten op 7 november, dat wil zeggen voordat minister Gerrit Zalm (Financiën) het onderspit dolf bij het gevecht over toepassing van het Stabiliteitspact.

Jarenlang bleken Nederlanders uitzonderlijk positief over de Europese integratie. Nederland is met de uitkomst van de nieuwe Eurobarometer wat enthousiasme over Europa betreft in de middengroep terechtgekomen met onder andere Denemarken, Spanje, Griekenland en Portugal. Het minste steun krijgt Europa gewoonlijk in Groot-Brittannië, waar afgelopen voorjaar slechts dertig procent voorstander van de integratie was.

Vermindering van enthousiasme voor de integratie is er in heel Europa. In de vijftien EU-landen is de steun voor de integratie sinds afgelopen voorjaar gedaald van 54 procent naar 48 procent. Daarmee is het aantal voorstanders van Europa het historische dieptepunt van 1997 dicht genaderd. In dat jaar verklaarde slechts 46 procent van de Europeanen de integratie een goede zaak te vinden.

Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) maakt zich bezorgd over de afnemende steun, nu binnenkort een referendum over de Europese grondwet wordt gehouden. ,,Gelukkig zitten nog een paar stappen tussen het referendum en de grondwet. Nederland vindt dat in de grondwet garanties moeten worden opgenomen dat regels worden gehandhaafd.''

EUROSCEPSIS: pagina 3