`Sms'jes versturen te duur'

De geboorte van prinses Amalia zorgde zondag voor een sterke stijging van het aantal verstuurde sms'jes (tekstberichten op mobiele telefoons). Hiermee was veel geld gemoeid, meer dan wanneer in Denemarken of Noorwegen een prinsje of prinsesje geboren zou worden.

Volgens de Consumentenbond is het versturen van tekstberichten in Nederland duurder dan in andere Europese landen, de Denen zijn met de Noren het goedkoopste uit. De bond baseert zich op onderzoek van haar Franse zusterorganisatie UFC Que Choisir.

Volgens de Consumentenbond is een Nederlander gemiddeld 21 cent (bij een abonnement) of 22 cent (bij een prepaid-kaart) kwijt voor een sms'je, terwijl de kostprijs volgens de bond 2 cent is. In Noorwegen en Denemarken kost een sms'je 8 cent, gemiddeld is een Europeaan 15 cent kwijt per verstuurd sms'je.

Een woordvoerder van telecomtoezichthouder Opta zegt dat Nederland ,,in de hogere regionen'' zit wat betreft de kosten voor sms-verkeer, maar een gemiddelde kan hij niet geven. Elke aanbieder heeft voor elk type abonnement weer andere prijzen. Hiermee kunnen consumenten ook voor 16 cent of 13 cent sms'jes versturen. ,,Dat is nog altijd stukken duurder dan kostprijs'', geeft de Opta-woordvoerder toe. Volgens hem is 2 cent een redelijke schatting van de kostprijs.

De prijs voor een sms'je hoeft niet tot 2 cent te dalen, zegt een woordvoerster van de Consumentenbond. ,,Er mag wel iets meer gevraagd worden, een bedrijf moet ook winst kunnen maken.'' Telecomaanbieder Orange zegt dat het een ,,marktconforme'' prijs vraagt. Het wil geen uitspraken doen over de kostprijs. ,,Je kan ook niet aan een patatboer vragen wat één patatje kost.''

De Consumentenbond vraagt de NMa op te treden tegen de telecomaanbieders. De kartelautoriteit wil eerst een officiële brief van de bond voor ze een reactie geeft.