Sloop van `gifvloot' voorlopig uitgesteld

De omstreden sloop van de Amerikaanse `gifvloot' in de Engelse havenstad Hartlepool is voorlopig van de baan, nadat een Britse rechter de vergunning daartoe ongeldig heeft verklaard.

De Britse milieudienst gaf in september aanvankelijk toestemming om in totaal dertien vrachtschepen van de Amerikaanse marine door het Britse bedrijf Able UK te laten slopen, omdat het geen significant effect op de omgeving zou hebben. Maar Friends of the Earth (FoE), een milieugroep, bestreed dat voor de rechter. De schepen, waarvan een aantal meer dan vijftig jaar oud is, bevatten volgens de groep potentieel gevaarlijke hoeveelheden asbest en PCB's. Een Britse High Court-rechter steunde de groep gisteren, terwijl de milieudienst zelf ook erkende dat de vergunning niet deugde.

Tot nu toe hebben vier schepen de oversteek gemaakt van de Amerikaanse haven Newport (Virginia) naar Hartlepool in Noordwest-Engeland. De `spookschepen' mogen niet in de VS worden gesloopt omdat dat in strijd zou zijn met de milieuwet. FoE sprak gisteren van ,,overwinning voor het milieu''.

Able UK moet nu een nieuw verzoek voor een sloopvergunning indienen en een milieustudie laten uitvoeren. Volgende week dient nog een afzonderlijke zaak die door drie inwoners van Hartlepool tegen het bedrijf is aangespannen. Milieugroepen eisen dat er een wereldwijd regime komt voor een verantwoorde sloop van schepen, waarin vaak giftige stoffen zijn verwerkt. Het kankerverwekkende asbest diende als isolatie van pijpen. PCB's komen voor in bedrading en sommige vloeistoffen. Peter Mandelson, Labour-parlementariër voor Hartlepool, noemt de sloop door een Brits bedrijf met een goede reputatie daarentegen een voorbeeld van ,,hoe milieugroepen zouden willen dat het moet''. Sloop in Hartlepool is volgens hem beter dan schepen zonder toezicht en in de openlucht in India of Bangladesh slopen.