`Schapers kan maar beter eigen tennisschool starten'

Uitgerekend op het moment dat de Nederlandse tennisbond (KNLTB) zich via een ontslagprocedure van oud-speler Michiel Schapers probeert te ontdoen, werden gisteren in het Rotterdamse Topsportcentrum de vier leden van `de gouden generatie' verwelkomd als nieuwe ambassadeurs van de KNLTB. Curieus genoeg waren drie van de vier spelers er drie jaar geleden verantwoordelijk voor dat Schapers werd afgezet als captain van het Davis-Cupteam. De aanwezige bondsbestuurders, oud-spelers Richard Krajicek, Jan Siemerink en Jacco Eltingh en de nog altijd actieve Paul Haarhuis spraken eensluidend van ,,een pijnlijke, toevallige samenloop van omstandigheden''.

Op de bijeenkomst kwam in elk geval aan het licht dat de bond in een onderzoek naar het functioneren van Schapers als bondscoach van Jong Oranje de mening heeft gevraagd van onder anderen Krajicek en Siemerink. De twee voormalige tennisprofs hielden zich gisteren wijselijk op de vlakte, toen hun werd gevraagd welke informatie ze hadden gegeven. Zolang de zaak onder de rechter is, wil de KNLTB de resultaten van het onderzoek niet openbaar maken. Daardoor blijft onduidelijk wat precies de problemen rond het functioneren van Schapers zijn geweest. Technisch-directeur Hans Felius kondigde wel aan in een later stadium openheid van zaken te willen geven. Schapers zet vraagtekens bij het onderzoek.

Vreemd genoeg is Haarhuis niet gepolst in `de kwestie-Schapers'. De dubbelspecialist voelde zich daarom vrij om te praten. ,,Het probleem is dat Schapers communicatief heel slecht is'', stelde Haarhuis. ,,Hij is heel erg streng voor zichzelf, en daardoor ook voor anderen. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Schapers kan het beste een eigen tennisschool beginnen. Spelers kunnen dan zelf bepalen dat ze met hem willen werken. Dat zou voor iedereen het beste zijn.'' Petr Krajicek heeft al aangegeven dat hij met Schapers verder wil als privé-coach voor zijn dochter Michaëlla.

Net als drie jaar geleden toen een rel ontstond rond het vertrek van Schapers als Davis-Cupcaptain verwacht Haarhuis dat de bondscoach van Jong Oranje zich niet zonder slag of stoot gewonnen zal geven. ,,We zijn destijds als team ook eerst naar Schapers toegegaan. De hele zaak kwam eigenlijk pas naar buiten, omdat hij zijn kont tegen de krib gooide. Ik kan me voorstellen dat het nu weer op dezelfde manier gaat'', zei Haarhuis die in februari als dubbelspeler in de Davis-Cupontmoeting tegen Canada hoopt uit te komen.

Volgens Haarhuis is Schapers ,,echt niet op basis van één gevalletje met een ouder of een speler'' op non-actief gezet. De bond heeft zowel schriftelijke als mondelinge klachten over het functioneren van Schapers binnengekregen. In het verleden verlieten verschillende jeugdspelers onder zijn bewind de selectie van Jong Oranje. ,,Ik snap wel dat bond een onderzoek is begonnen'', zei Haarhuis. ,,Dit kan ontzettend veel geld gaan kosten. Ze zijn net klaar met het afbetalen van Stanley Franker (de voormalige bondscoach die ook vertrok na een conflict, red.).''

Zowel Felius als bondsvoorzitter Klaas Rijpma weigerde verder mededelingen te doen over het arbeidsconflict met Schapers. Eén van de taken van de vier nieuwe tennisambassadeurs is het gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor problemen zoals de kwestie-Schapers.

    • Koen Greven