Ruth Ellis na 48 jaar nog schuldig

Ruth Ellis, de laatste vrouw die in het Verenigd Koninkrijk de doodstraf heeft gekregen, is in 1955 terecht voor moord veroordeeld. Dat heeft een hof van beroep bepaald, bijna vijftig jaar na de crime passionel die het land maanden in beroering hield en die mede leidde tot de afschaffing van de doodstraf, twee jaar later.

Ellis (28), een nachtclub-hostess, werd opgehangen nadat ze haar minnaar, de autocoureur en playboy David Blakely, met vijf pistoolschoten om het leven had gebracht toen die een Londense pub verliet. Het beroep werd ingediend door Ellis' zuster, Muriel Jakubait, die nu 83 is. Ze hoopte op eerherstel als het hof de veroordeling alsnog wilde afzwakken tot doodslag. Ellis zou tijdens de moord verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest, onder meer omdat ze een miskraam had gehad nadat Blakely haar had mishandeld. Zo kon hij haar hebben geprovoceerd. Bovendien is nooit de rol opgehelderd van de man die, zo bleek pas na het proces, Ellis het pistool gaf en haar naar de pub reed, Desmond Cussen, met wie ze tevens een verhouding had. De jury, die Ellis na veertien minuten schuldig verklaarde, had daarom niet alle informatie.

Het Court of Appeal oordeelde gisteren echter dat Ellis onder het recht van destijds terecht is veroordeeld. Provocatie kende een zeer strikte definitie terwijl jury's `verminderde toerekingsvatbaarheid' pas twee jaar later mochten meewegen. Nu zou Ellis vermoedelijk wel alleen voor doodslag zijn veroordeeld, aldus de rechters. Ze suggereerden echter ook dat het beroep niet zinnig was, te meer omdat Ellis zelf destijds uitdrukkelijk niet in beroep wilde.

Bij de pub, de Magdala in Hampstead, zijn nog kogelgaten in de muur te zien. Ellis werd begraven in de gevangenis, maar is later herbegraven in Amersham. Cussens emigreerde na het proces naar Australië en stierf in 1991. De moordzaak is in 1985 verfilmd tot Dance with a Stranger met Miranda Richardson als Ruth. Sommigen blijven haar zien als een koele moordenaar, die alle mannen in haar leven manipuleerde, anderen zien haar als slachtoffer. Haar zuster houdt vol dat ze onschuldig is en schrijft een boek.