Rusland wijst kritiek OVSE en VS op verkiezingen van de hand

Russische politici beschouwen de kritiek van de waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) op de Doemaverkiezingen als vooringenomen. Een woordvoerder van het Kremlin noemde kritiek uit de VS ongepast. ,,Gezien de laatste presidentverkiezingen daar denk ik niet dat ze recht van spreken hebben.''

De OVSE oordeelde dat de indruk van deze verkiezingen ,,een regressie in het democratiseringsproces in Rusland'' is. De campagne werd gekenmerkt door ,,uitgebreid gebruik van het staatsapparaat en media-favoritisme richting de grootste pro-presidentiële partij''. Waarnemers signaleerden op enkele plaatsen dat het stemmen niet geheim verliep en dat er per groep of familie werd gestemd.

De nationalistische politicus Zjirinovski verweet de OVSE zich te mengen in Ruslands interne zaken. De waarnemers zouden boos zijn omdat de liberalen, hun favorieten, verloren hadden. Dat meende ook Dmitri Rogozin van de nieuwe partij Moederland. Hoewel zijn partij de laatste tien dagen zou zijn ,,vervolgd'' door de staatsmedia, beschouwt Rogozin dat niet als illegaal. Bovendien, in het Westen worden kiezers op dezelfde manier onder druk gezet, zo stelde hij.

Na telling van bijna 98 procent van de stemmen maakt de partij Verenigd Rusland nog altijd kans op een absolute meerderheid in de nieuwe Doema. Het heeft nu 222 van de 450 zetels, maar dat aantal kan tot 228 stijgen. De communisten hebben 53 tot 55 zetels, Zjirninovski's LDPR 38, Moederland 37 en de Volkspartij 19. Die laatste partij, een creatie van voormalige KGB'ers, heeft alleen kandidaten uit de districten.

President Poetin had gisteren troostende woorden voor de liberale partijen Jabloko en SPS. Hun vertrek uit de Doema is ,,een signaal'', aldus Poetin, maar ,,naar hun ideeën en potentieel blijft vraag''. Vladislav Soerov, de man die vanuit het Kremlin de Doema coördineerde, vond dat de liberalen kalm moeten accepteren ,,dat hun historische missie voorbij is.''