Prinses heet Catharina-Amalia

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Dat is de naam van de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, zoals ze vanochtend door haar vader is aangegeven bij de burgerlijke stand in Den Haag. De roepnaam van de toekomstige kroonprinses wordt Amalia.

De namen Catharina en Amalia (,,met een streepje, net zoals bij mij'', zei de prins) waren gisteren al uitgelekt, omdat ze als internet domeinnamen waren geclaimd door een stichting die zich bezighoudt met het intellectuele eigendomsrecht van het koninklijk huis.

De prins zei dat hij en Máxima Catharina en Amalia ,,hele mooie namen'' vonden, die in de familie voorkomen en bovendien internationaal zijn te gebruiken. De namen Beatrix en Carmen verwijzen naar zijn moeder en schoonmoeder, die Maria Carmen heet. Bij Victoria gaf de betekenis `overwinning' de doorslag.

De namen Catharina en Amalia komen veelvuldig voor in de familie Oranje-Nassau. De bekendste Amalia is Amalia van Solms, de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647), zoon van Willem van Oranje. Frederik Hendrik kreeg in de Tachtigjarige Oorlog faam als `de Stedendwinger', maar het paar stond in Europa in hoog aanzien, mede vanwege de vorstelijke alure van het hof. Ze lieten onder meer Huis Ten Bosch bouwen. Amalia van Solms, geboren in 1602, was zelf een achternichtje van Willem van Oranje.

De wijdvertakte stamboom van de Oranjes vermeldt zelfs al een eerdere Catharina Amalia, al wordt die naam zonder streepje geschreven, die leefde tussen 1654 en 1736.

Willem-Alexander werd vanochtend in het oude Haagse stadhuis ontvangen door burgemeester Deetman. Premier Balkenende en vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State waren de getuigen van de prins.

VREUGDE: pagina 2