Petite histoire van W.-A.

Dat de baby toch nog eerder werd geboren dan iedereen dacht, had hoe dan ook één groot voordeel: van on-nieuws over de aanstaande bevalling is de afgelopen weken nauwelijks sprake geweest. Dat ging in 1967 heel anders. Toen bivakkeerden de media wekenlang in hotel De Kastanjehof in Lage Vuursche en moest er elke dag iets worden gemeld – ook als er niets te melden viel. Of, zoals een Telegraaf-verslaggever het credo van die tijd formuleert: ,,Als er niks is, moet je wat maken.'' En dat deden ze, elke dag weer, wekenlang. Het perscentrum ging eertijds op 1 april open, in de hoop dat er halverwege die maand een koningskindje zou komen. Maar prins Willem-Alexander werd pas op 27 april geboren.

Nu werd iedereen door het nieuwe prinsesje verrast. Ook de geschiedenisrubriek Andere tijden, die vanavond in het teken zou staan van de binnenkort 80-jarige Gerard Reve. Een terugblik op de vorige geboorte van een troonopvolger stond voor volgende week op het programma. Die volgorde is vanzelfsprekend te elfder ure aangepast: vanavond de media en de monarchie, volgende week Reve.

Mooi zijn vooral de zwartwit-beelden van dat kampement in Lage Vuursche, waar de ijverige mediavertegenwoordigers dag in dag uit op nieuwtjes aasden. Het minste of geringste kwam in de krant. Elke journalist trachtte de anderen vliegen af te vangen. ,,Maar ja'', verzucht Fred Lammers, die er namens Trouw was. ,,Er waren niet veel vliegen meer...'' Het enige heldenverhaal komt van Telegraaf-fotograaf Peter Zonneveld, die in tijgersluipgang onder het hek doorkroop, een nacht in het bos rond Drakesteyn lag en terugkwam met een foto van de hoogzwangere Beatrix tijdens een wandelingetje met de hond. Als teken des tijds voegt Zonneveld eraan toe dat zijn hoofdredacteur die exclusieve plaat niet op de voorpagina wilde zetten – veel te bang om de contacten met het koningshuis in gevaar te brengen.

De petite histoire van toen wordt afgewisseld met de herinneringen van prof.dr. P.G. Hart, destijds verbonden aan het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, waar de bevalling ten slotte plaatsvond – achter de ruggen van het journaille om. De keizersnede was toen echt noodzakelijk, onthult hij. Volgens de RVD kwam er vervolgens ,,een flinke, welgeschapen zoon.'' Geamuseerd rept Hart van ,,een hele grote schreeuwer.''

Andere tijden, NPS/VPRO, Ned.3, 20.55-21.30u.

    • Henk van Gelder