Parmalat in problemen na beleggingen

Het Italiaanse bedrijf Parmalat, een van de grootste internationale zuivelconcerns, is in problemen gekomen. De handel in het aandeel is stilgelegd.

Parmalat, dat dit jaar al twee financiële directeuren heeft versleten, is niet in staat 500 miljoen euro die het heeft belegd in het belastingparadijs de Kaaiman-eilanden, weer te gelde te maken.

Sinds gisteren ligt op de beurs van Milaan de aandelenhandel in Parmalat stil in afwachting van een vergadering vanavond van het bestuur van het concern. De handel in obligaties van Parmalat die wel doorging, liet een forse prijsdaling zien. De Italiaanse beurstoezichthouder was al met een onderzoek naar Parmalat begonnen.

Parmalat, tevens eigenaar van de voetbalclub Parma AC, had het geld gestopt in een beleggingsfonds, Epicurum geheten, maar moest gisteren na wekenlang geaarzel toegeven dat het niet in staat is het geld op de Kaaiman-eilanden liquide te maken. Dat doet vragen rijzen over Parmalats kas- en schuldpositie.

Het concern, met in 2002 een nettowinst van 252 miljoen euro en een omzet van 7,6 miljard euro, heeft volgens zijn jongste cijfers een schuld van 6 miljard euro en in kas (of daarmee vergelijkbaar) 4,2 miljard euro. Analisten zetten vraagtekens bij zo'n hoge schuld en forse kaspositie. Zij klagen dan ook over de onbegrijpelijke financiële toestand van het concern.

Wie achter het fonds op de Kaaiman Eilanden zit is onduidelijk. Wel zouden andere beleggers zich snel uit het fonds hebben willen terugtrekken toen bekend werd dat Parmalat eruit wilde stappen.

Parmalat, in 1961 opgericht door Calisto Tanzi, maakt zuivel, koekjes en vruchtensappen en is voor iets meer dan de helft familie-eigendom. Parmalat ontkende vandaag tegenover The Wall Street Journal dat het management of de familie iets met Epicurum te maken heeft.

De accountant van Parmalat, Deloitte & Touche, zou in november vorig jaar geklaagd hebben over de beperkte informatie die hij had over de belegging in wat nu bekend is als Epicurum en over boekhoudzaken die de voetbalclub Parma AC aangingen.

De beurskoers van Parmalat is sinds een hoogtepunt van bijna 4 euro begin 2002 vervolgens gezakt tot 2,20 euro per aandeel. In de eerste negen maanden van dit jaar is de omzet teruggelopen, hoewel die in het derde kwartaal weer aantrok vergeleken met een jaar geleden. De schuld nam in dit kwartaal eveneens toe, van 5,3 miljard naar 6 miljard euro, terwijl ook de kaspositie steviger werd en de kas toenam van 3,5 miljard naar 4,2 miljard euro.