Oprichter Takefuji bekent en treedt af

Oprichter Yasuo Takei van de grootste verstrekker van consumentenkrediet in Japan, Takefuji, heeft gisteren vanuit de gevangenis bekend opdracht te hebben gegeven tot het illegaal afluisteren van telefoons en zijn aftreden bekendgemaakt. Takei maakt hiermee een draai van 180 graden in het schandaal rond zijn bedrijf.

De aankondiging heeft vooralsnog de koersval van het aandeel Takefuji tot stilstand gebracht. Het aandeel is 23 procent gekelderd sinds de arrestatie op 2 december van de 73-jarige Takei, oprichter, voorzitter en belangrijkste aandeelhouder in het bedrijf. Vandaag herstelde de koers zich licht.

Het schandaal draait rond het illegaal afluisteren van de telefoons van journalisten en (ex-)werknemers die zich kritisch uitlieten over de methodes waarop het bedrijf schulden van individuele cliënten int en zijn werknemers behandelt. Eerder dit jaar werden twee voormalige topmannen van het bedrijf hiervoor gearresteerd, maar het bedrijf hield vol dat zij individueel verantwoordelijk waren. Critici stelden echter dat dit onmogelijk was gezien de dictatoriale wijze waarop Takei zijn bedrijf zou leiden. Deze verdediging is nu opgegeven.

De nieuwe topman van het bedrijf, president Akira Kiyokawa, betitelde de bekentenis van Takei gisteren in een persverklaring als ,,ongelofelijk''. De nieuwe top probeert zich zo opnieuw te distantiëren van het schandaal rond Takei en de overige gearresteerden.