Nog geen stormloop Zeeuws college

In september gaat in Middelburg de Roosevelt Academy open. De belangstelling van Zeeuwse vwo'ers is (nog) niet groot. Vandaag is er een open dag.

Het centrum van Middelburg moet de campus worden van de nieuwe Roosevelt Academy. De Zeeuwse variant van het University College in Utrecht wordt gevestigd in het ,,mooiste stadhuis van Nederland'', met daaromheen de historische binnenstad. De studenten huizen straks ,,in een soort quartier latin'', meent prof. dr. Hans Adriaansens, dean van de academie. ,,Met alles binnen bereik: een bloeiend muziekleven, een museum, een bieb, een interessante boekhandel, horeca.''

Nog negen maanden, en dan opent de kleinschalige Roosevelt Academy zijn deuren. Adriaansens en zijn staf rekenen op zo'n 150 à 200 studenten, die ,,in ons profiel'' passen: ze moeten ,,getalenteerd, nieuwsgierig en ambitieus'' zijn. En het Engels beheersen, want dat is de voertaal van de drie jaar durende studie, die de bachelorstitel oplevert.

De studie bestaat uit vier hoofdrichtingen: Academic Core (academische vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van taal en communicatie), Arts&Humanities (literatuur, geschiedenis, religie, kunst en kunstbeoefening), Science (exacte wetenschappen) en Social Science (onder meer sociologie, psychologie, maar ook rechten en economie).

,,Ons belangrijkste karwei is, met het oog op onze reputatie, te zorgen voor een goede groep studenten in het eerste jaar'', zegt Adriaansens. Eenvoudig is dat niet, erkent hij. Daarbij spreekt hij uit ervaring: vijf jaar geleden startte hij aan de Universiteit Utrecht het University College. ,,Het was daar aanvankelijk duwen en trekken om scholieren te werven'', herinnert hij zich. Op de twee open dagen in Middelburg – vandaag was er wéér een – was de belangstelling groot. Maar melden de gegadigden zich? ,,Vanaf Kerstmis schrijven we kandidaten in. Eind januari moet de helft van het verwachte aantal binnen zijn, anders worden we ongerust.''

Zeeuwse vwo'ers staan niet in de rij voor de Roosevelt Academy, die over drie jaar 600 studenten moet tellen. ,,Ik vind het een prachtig initiatief'', zegt scholiere M. de Jonge op de markt van Middelburg. ,,Maar ik ga er niet studeren, omdat ik graag op kamers wil in een grotere stad. Maastricht of Groningen of zo.'' Haar vriendin twijfelt nog: ,,Misschien solliciteer ik wel bij de academie. Na drie jaar kan ik dan nog verder studeren, bijvoorbeeld in Amsterdam. Ik wil niet mijn hele leven in Zeeland blijven.''

Uit een kleine rondgang van de Provinciale Zeeuwse Courant bleek dat eindexamenkandidaten van Zeeuwse scholen hun toekomst toch eerst en vooral buiten de provincie zien. Sommige ondervraagden waren vol lof voor het programma van de Roosevelt Academy: ,,Dat klinkt leuk en gezellig'', ,,de opleiding vind ik geweldig, die past bij me'', maar ze voegden daaraan toe dat ze toch liever in ,,een grote stad'' gaan studeren. Anderen zeiden: ,,De studie op de academie is heel breed. Dan zit je drie jaar op de universiteit en dan heb je eigenlijk nog niks'', of: ,,Ik wil niet in Middelburg blijven. Ik woon hier nu zeventien jaar, ik wil wel eens wat nieuws zien.''

Adriaansens: ,,Er zijn in Zeeland twaalf scholen voor vwo. Ik ben gelukkig als daar veertig studenten per jaar vandaan komen. De Roosevelt Academy is geen regionaal instituut. De belangstelling komt vooral van buiten de provincie en uit het buitenland: jongeren uit centraal en Oost-Europa, de EU-landen, Engelsen en Amerikanen.'' ,,We willen geen Zeeuwse truttigheid uitstralen'', voegt secretaris D. van den Bout van het stichtingsbestuur toe. ,,Ik roep wel eens tegen aankomende Zeeuwse studenten: `Natuurlijk moet je Zeeland verlaten'. Maar óók: `Begin met de Roosevelt Academy als je een internationale carrière wil'.''

Van den Bout zegt dat de academie (,,een initiatief van Adriaansens'') is opgericht, nadat in 2002 een NIPO-onderzoek in Nederland en Vlaanderen uitwees dat er ,,een kansrijke markt'' voor was. Middelburg heeft een ,,zeer geschikte infrastructuur'' waar de academie op meelift. Dat gebeurt volgens Van den Bout met relatief weinig geld. Het ministerie van OCW draagt 4,5 miljoen euro bij, de gemeente Middelburg en de provincie eenzelfde bedrag. Voorts staat energiemaatschappij Delta voor drie miljoen garant voor het instituut, dat zijn naam ontleent aan de familie Roosevelt, die ooit van Tholen naar de VS verhuisde en twee presidenten voortbracht.

De pakweg 150 eerstejaars zijn verzekerd van een onderkomen in de Bagijnhof, waar 182 studenten een kamer krijgen. Zo'n 75 huishoudens moesten hun woningen uit, en waren daar woedend over. Bewoner W. Steketee, raadslid voor de SP, riep zelfs: ,,Als ze willen dat ik wegga, zullen ze me naar buiten moeten dragen.'' Nu zegt hij: ,,Wij hebben behoorlijke vervangende woonruimte gekregen, maar de meesten hebben er nog geen vrede mee. Armeren en ouderen moesten wijken voor studenten die in de watten worden gelegd.''

Elders in de stad leeft de verwachting dat de komst van de studenten het kleine Middelburg (46.000 inwoners) een oppepper zal geven. Wethouder J. Kool-Blokland (Economische Zaken, CDA) is optimistisch: ,,Als er 600 studenten komen, die hier leven, wonen, werken, dan zie ik veel voordelen. Ze volgen stages bij onze ondernemingen, ze leren Zeeland kennen.''

De Zeeuw Adriaansens zegt dat Zeeland eigenlijk al ,,eeuwen geleden'' een universiteit had moeten hebben. ,,Helaas verloor Middelburg de strijd daarover in 1575 van Leiden, dat vervolgens geen concurrentie uit Zeeland toestond'', vertelt hij. ,,En in 1756 reserveerde burgemeester Mogge van Zierikzee 400.000 gulden voor het stichten van een universiteit. Dat potje was er vijftig jaar geleden nóg. Als het fatsoenlijk was belegd, had die som een vermogen opgeleverd. Jammer genoeg is het gebruikt om de schade van de Watersnoodramp te herstellen.''

    • Guido de Vries