Möller loopt top bij Euronext mis

De Fransman Jean-François Théodore is herbenoemd als bestuursvoorzitter van Euronext. Voor de tweede man, de Nederlander George Möller, is dit de reden om volgend jaar maart op te stappen.

,,Ik ben teleurgesteld in het genomen besluit'', zei Möller vanmiddag in een reactie. ,,Ik respecteer het besluit, maar deel het niet en trek mijn conclusies.''

Gisteren besloot de raad van commissarissen dat Théodore bestuursvoorzitter blijft totdat de cijfers over 2006 zijn goedgekeurd. Bij de fusie van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel in 2000 is besloten dat de Fransman na vier jaar zou worden opgevolgd door een Nederlander. De financiële wereld ging ervan uit dat dit de tweede man van Euronext zou worden, George Möller.

Möller was als topman van de Amsterdamse beurs in 2000 betrokken bij de fusie van Euronext. Daarvoor smeedde hij tussen 1996 en 2000 de aandelen- en optiebeurzen in Amsterdam tot een geheel.

,,De fusie-overeenkomst uit 2000 heeft heel zwaar gewogen bij de beslissing die we gisteren hebben genomen'', zegt Jan-Michiel Hessels, de voorzitter van de raad van commissarissen in een vraaggesprek. ,,Maar onder de gegeven omstandigheden is Théodore de enige kandidaat die aan de eisen van de raad van commissarissen voldoet.'' De commissarissen hebben, aldus Hessels, gekeken naar de continuïteit en de strategische capaciteiten ,,om het bedrijf door deze woelige tijden te managen (...) Als er een geschikte Nederlandse kandidaat was geweest dan was die het geworden''.

Gisteren is ook het besluit genomen dat de Nederlander Hessels, voormalig bestuursvoorzitter bij warenhuisgroep Vendex, wordt herbenoemd als voorzitter van de commissarissen. In 2000 was afgesproken dat hij zou worden opgevolgd door een Fransman.

HESSELS: pagina 17