Licht op groen voor Japanse troepen naar Irak

De Japanse regering heeft vanochtend besloten troepen te zenden naar Irak om te helpen bij de wederopbouw. Wanneer ze gaan is nog niet bekend. Het besluit betekent een breuk met het tot dusver gevoerde beleid. Het Japanse leger zal nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog deelnemen aan acties overzee die niet binnen het kader van vredeshandhaving door de Verenigde Naties vallen.

Critici stellen dat het besluit in strijd is met de grondwet die Japan het recht ontzegt internationale conflicten met gebruik van geweld op te lossen. Volgens peilingen is een meerderheid van de bevolking tegen het zenden van troepen.

Premier Junichiro Koizumi zei vandaag op een landelijk uitgezonden persconferentie dat de troepenzending uitsluitend plaats heeft voor ,,humanitaire hulp en steun aan de wederopbouw''. De soldaten zullen ,,geen geweld gebruiken'', maar zijn wel gerechtigd zich ,,in nood te verdedigen''. Het Japanse parlement nam afgelopen zomer een wet aan die het zenden van troepen naar Irak legitimeert, zij het dat alleen uitzending mogelijk is naar ,,gebieden waar niet wordt gevochten''. Details zijn nog niet bekend, maar volgens de Japanse media zullen ongeveer duizend militairen vertrekken naar de stad As-Samawah in zuiden van Irak waar ook de Nederlandse mariniers zijn gelegerd. De oppositie verzet zich fel tegen de uitzending omdat, zoals ze zegt, de oorlog tegen Irak niet gerechtvaardigd was en uitzending nu slechts neerkomt op het deelnemen aan een Amerikaanse bezettingsmacht. De oppositie heeft de bevolking evenwel niet massaal weten te mobiliseren. Er zijn slechts enkele kleine demonstraties in Tokio geweest.

Met een verwijzing naar de moord op twee Japanse diplomaten in Irak tien dagen geleden, zei Koizumi dat ,,we niet moeten buigen voor de dreiging van geweld''. Steun aan de wederopbouw zal juist ,,vrede en stabiliteit in de wereld'' dichterbij brengen, aldus de premier.