Irritatie in coalitie over steun Robin Hood-plan

Minister De Geus ondersteunt een GroenLinks-initiatief voor een Robin Hood-rekening. De coalitie noemt het een ,,faux-pas''.

Het duurde maar minder dan een minuut in een debat dat donderdag uren duurde. Het Kamerlid Van Gent (GroenLinks) wilde weten wat minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) van haar voorstel vond om de beter verdienenden 500 euro extra belasting te laten betalen voor de minima. Ze noemde het zelf de Robin Hood-heffing.

De Geus wees een belastingheffing af, maar hij zei toen: ,,Ik stel voor dat wij samen iets doen op dit gebied. Er is een integratietelefoon, maar wij kunnen nog een telefoonlijn openen voor mensen die hun solidariteit willen betuigen. Welnu, dat geld wordt opgeplust bij het budget voor de bijzondere bijstand.'' Vervolgens reageerde geen van de Kamerleden meer.

In de wandelgangen liep De Geus Van Gent nog tegen het lijf. ,,We gaan het samen doen, hè'', zei De Geus volgens Van Gent tegen haar. Na het debat legde De Geus uit waarom hij het idee deels had omarmd. ,,Waar de overheid niet meer kan helpen, is het goed dat mensen voor elkaar opkomen. Ik geef ze de mogelijkheid solidariteit te tonen''. Het ANP meldde dezelfde avond `De Geus opent Robin Hood-rekening'. Zijn woordvoerder trok meteen aan de bel. Niet hij, maar GroenLinks zou dat doen. Het ministerie zou alleen een telefoonnummer openen waar het rekeningnummer opgevraagd kan worden.

Het ANP zette het recht, maar de volgende dag meldde een enkel medium nog dat De Geus een rekening zou openen. De Geus liet de volgende dag een persbericht versturen, waarin werd uitgelegd wat de bedoeling is en welk gratis telefoonnummer mensen konden bellen. Diezelfde middag nam premier Balkenende voorzichtig afstand van De Geus. ,,De verantwoordelijkheid van de overheid ligt ergens anders, namelijk bij adequaat inkomensbeleid'', zei Balkenende. ,,We moeten voorkomen dat we teruggaan naar oude tijden van charitas''. De Geus zei gisteren in het tv-programma De leugen regeert dat hij het prima vond dat Balkenende zich zo had uitgelaten, omdat de indruk was gewekt dat Sociale Zaken zelf het rekeningnummer opende. Maar de kritiek van Balkenende leek ook het feit te betreffen dat Sociale Zaken aan het plan meewerkte.

Zijn eigen partij, het CDA, neemt inmiddels duidelijk afstand. ,,Er moet geen overheidsdiaconie komen'', zegt het Kamerlid Verburg (CDA). ,,Dit ideetje had bij een Sinterklaassurprise moeten blijven.'' De Geus wekt zo de indruk dat de overheid zelf te weinig doet voor de minima, vindt Verburg. Ook coalitiegenoten VVD en D66 bekritiseren De Geus. ,,Dit is een faux-pas van De Geus'', zegt D66'er Bakker. Morgen zal de Tweede Kamer het Robin Hood-plan weer behandelen, als de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken verder gaat. Verburg gaat er vanuit dat de bemoeienis van De Geus bij dit idee ,,geen lang leven beschoren'' is. Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken hebben ongeveer 20 mensen het nummer gebeld of een mailtje gestuurd.

    • Herman Staal