Grote emissie voor redding Hagemeyer

Het noodlijdende handelshuis Hagemeyer moet voor zijn reddingsplan anderhalf keer zoveel nieuwe aandelen uitgeven als was verwacht door analisten. Het bedrijf gaat voor 460 miljoen euro aandelen verkopen en voor 150 miljoen aan obligaties. De banken geven een nieuw krediet van 910 miljoen. Topman R. ter Haar stapt op.

Verder schrapt het concern nog eens duizend banen.

Dat heeft Hagemeyer vanochtend bekendgemaakt. De Naardense distributeur van elektrotechnische- en veiligheidsproducten zoals schakelaars en kabels (20.000 werknemers) heeft vestigingen in onder meer Duitsland, Engeland en de VS. Eind 2001 raakte het in moeilijkheden door de economische teruggang en automatiseringsproblemen waardoor klanten wegliepen. ,,De huidige financiële situatie vormt een belemmering in het doen van zaken en bedreigt Hagemeyer in zijn voortbestaan'', schrijft het concern in een verklaring. De 24 geldschieters van het concern dreigden hun kredieten terug te trekken. ,,In dat geval ben je technisch failliet'', zegt bestuurder R. Hin.

Na een half jaar onderhandelen is nu overeenstemming bereikt over het pakket aan noodmaatregelen. In januari worden nieuwe aandelen uitgegeven, elk voor 1,20 euro. Er komen 380 miljoen nieuwe aandelen bovenop de 110 miljoen uitstaande aandelen. De totale opbrengsten van 460 miljoen euro zijn gegarandeerd door de banken. Voor 150 miljoen euro worden obligaties uitgegeven en financiers verstrekken nog eens leningen ter waarde van 905 miljoen euro.

Om de kosten verder terug te dringen worden volgend jaar duizend werknemers in Engeland en de VS ontslagen. Het afgelopen jaar zijn al 1.300 banen geschrapt.

Ook bestuursvoorzitter Ter Haar verlaat de onderneming. Na een ,,beperkte periode'' treedt hij af. ,,De resultaten zijn de laatste tijd teleurstellend geweest'', zegt Ter Haar in een verklaring. ,,Gezien mijn verantwoordelijkheid en om het doorgaan van de voorgestelde transactie te vergemakkelijken, vind ik het passend af te treden.''

Ter Haar krijgt 1,2 miljoen euro als vertrekpremie, ongeveer tweemaal zijn jaarsalaris van 609.381 euro. Volgens het bedrijf neemt de topman genoegen met de helft van het eerder afgesproken bedrag. Zijn afvloeiingsregeling komt overeen met het maximumbedrag zoals dat is vastgesteld in de vandaag gepresenteerde code Tabaksblat. Financieel adviseur W. Pot, een oud-bankier van Goldman Sachs, neemt zitting in de raad van bestuur, twee commissarissen treden af. Beleggers toonden zich vanochtend negatief over de plannen. Op de Amsterdamse beurs daalde de koers van het aandeel met 3,3 procent tot 2,35 euro.