Goudgerande ouderen

Het stuk van prof.dr. G.P.A. Braam (NRC Handelsblad, 28 november) is mij uit het hart gegrepen. Alleen op de televisie zie ik de goudgerande ouderen. Mensen zoals ik zijn te vinden bij ouderensteunpunten, waar wij eenvoudige activiteiten doen, zoals kaarten, dansen en kerststukjes maken. Wij kunnen meestal gratis een beroep doen op: kleine nodenhulp, maatjesproject, vrijwillige thuiszorg, kerken en Humanitas.

Het is onze ervaring als voor de oorlog geborenen, bekend met zuinigheid, soberheid en het ontbreken van luxe, die ons onze hoofden hoog en onze rug recht doen houden. Echter, één van de kenmerken van armoede en achterstand is, onzichtbaar zijn en gecombineerd met ouderdom, geluidloos zijn daarbij. Iemand moet het voor ons opnemen, in de publieke arena, daar wij onze stem niet meer luid genoeg kunnen laten klinken. Daarom dank voor de visie van prof. Braam, misschien dat er iemand luistert.

    • E. van Ditmarsch