`Eenheid VS voor liquidaties in Irak'

Israëlische adviseurs helpen bij de training van een nieuwe groep van de Amerikaanse Speciale eenheden die wordt opgeleid voor agressieve operaties tegen rebellen in Irak, waaronder liquidatie-acties.

Dat hebben The New Yorker en The Guardian vandaag gemeld op basis van Amerikaanse en Israëlische militaire bronnen en zegslieden bij inlichtingendiensten. Israël voert een actieve liquidatiepolitiek tegen radicale Palestijnse activisten. The New Yorker spreekt van een ,,belangrijke escalatie'' van de geheime oorlog van de Speciale eenheden in Irak. De nieuwe groep, `Eenheid 121', wordt samengesteld uit leden van elite-eenheden van leger en marine en van paramilitaire eenheden van de CIA. Doelwit is volgens beide bladen met name een radicale kerngroep van Ba'athistische opstandelingen, die in Washington voor een belangrijk deel van het geweld in Irak verantwoordelijk wordt geacht. Gebruik van Israëlische adviseurs en tactieken kan overigens de opstandigheid in Irak nog vergroten. Israël ligt bijzonder slecht bij de Irakezen in het algemeen.

De Israëlische adviseurs, specialisten van het Israëlische leger in stedelijke oorlogvoering, zouden werkzaam zijn in Fort Bragg (North-Carolina), thuisbasis van de Speciale eenheden. Volgens twee bronnen van The Guardian zijn ook Israëlische `consultanten' naar Irak gestuurd.

Een hoge Amerikaanse officier, brigade-generaal Michael Vane, maakte in juli al melding van contacten met Israël in een brief in het Army Magazine. ,,We reisden onlangs naar Israël om lessen te verzamelen die zijn geleerd bij hun contraterreuroperaties in stedelijk gebied'', schreef hij. The Los Angeles Times meldde vorige maand dat op divers terrein van Israël advies is gevraagd, van het hoe en waar van wegblokkades tot de beste manier om vermoede guerrillaschuilplaatsen in stedelijk gebied te bombarderen. Onderminister van Defensie Stephen Cambone zei tegen de krant dat er geen formele dialoog bestaat, maar dat beide bondgenoten inderdaad samenwerken.

Sommige tactieken die Amerikaanse troepen de laatste tijd in Irak gebruiken, weerspiegelen de methoden die Israël tegen Palestijnse guerrillastrijders aanwendt. Zo meldde The New York Times vorige week dat Amerikaanse troepen een heel dorp met prikkeldraad van de buitenwereld hadden afgesloten. Inwoners kunnen de plaats slechts langs één Amerikaanse controlepost verlaten. Ook zijn gebouwen met bulldozers platgewalst van waaruit aanvallen op Amerikaanse troepen zijn gelanceerd of waar explosieven zijn gevonden.

The New Yorker meldde dat een van de planners achter de verscherping van de oorlog tegen de rebellen de omstreden generaal William Boykin is. The Los Angeles Times meldde in oktober dat hij tijdens religieuze bijeenkomsten de islamitische wereld met satan had gelijkgesteld. De islamitische wereld, aldus generaal Boykin, haat Amerika ,,omdat we een natie van gelovigen zijn''.

Het geweld in Irak gaat intussen door. Bij een zelfmoordaanslag bij een Amerikaanse legerbasis in Talafar, 50 kilometer ten westen van de noordelijke stad Mosul, zijn vanochtend 41 Amerikaanse militairen gewond. In Bagdad werden drie Irakezen gedood bij een raketaanval op een moskee.