De Kift

De cd Vier Voor Vier van de Kift zit in een groot kartonnen boek, inclusief ingenieuze uitklapplaat en allerlei tekstboekjes. Er staan 26 muziek-`fragmenten' op die je geen `song' meer kunt noemen. De Kift heeft de popmuziek (tijdelijk) verlaten.

De cd is de weerslag van de opera Vier Voor Vier, die al op Oeral en elders te zien is geweest. De opera was gebaseerd op het toneelstuk Elisabeth Bam van de Russische surrealist Daniil Charms. Voor de gelegenheid werd de groep aangevuld met zangeres Mariecke van der Linden en zanger Jeroen Manders. De muziekfragmenten zijn kort maar krachtig. Ze hebben niet de opbouw van een popsong. Het zijn eerder muziekgedichten waarin de zang veelal bestaat uit een gedeclameerde tekst. De omlijsting is vol weemoedig koper, zoals De Kift al vaker liet horen. De zang van met name Ferry Heyne en de andere `echte' Kift-leden heeft de arbeideristische stemklank die bij een opera over handwerkslieden past.

Het is binnen de hedendaagse muziek een verademing iemand eens te horen zingzeggen: ,,Poe poe, wat ben ik moe. Ik heb hout gehakt en nu ben ik hondsmoe.'' Al is het wennen aan deze tekstgerichte vorm, er staat prachtige muziek op Vier Voor Vier.

De Kift. Vier Voor Vier

    • Hester Carvalho