Creatief in Apeldoorn en Shanghai

Wat moet AGOVV, een debutant in het betaalde voetbal, met de adviezen van Karel Aalbers, een man die volgens zijn critici Vitesse aan de rand van de afgrond heeft gebracht. ,,We kunnen van hem leren'', zegt algemeen directeur Ton Fitsch van AGOVV. ,,Hoe anderen over hem denken maakt mij niet uit. We hebben hem puur gehaald vanwege dat wat hij heeft bereikt.''

De voormailge voorzitter van Vitesse is de publiekstrekker op een door de eerste-divisieclub georganiseerde zakenbeurs in theater Orpheus. AGOVV, zo adviseert Aalbers een honderdtal geïnteresseerden, kan uitgroeien tot een club van formaat als het erin slaagt één grote AGOVV-familie te creëren.

De ideale voetbalclub is in de ogen van Aalbers een `community' met bijvoorbeeld een eigen reisbureau, verzekeringsmaatschappij en televisiezender. De `voetbalclubfamilie Barcelona' én zijn plannen met Vitesse worden door Aalbers als voorbeeld gesteld. Op de breuk met Vitesse, waar hij bijna vier jaar geleden gedwongen terugtrad met achterlating van een miljoenenschuld, gaat hij niet in. Wel zegt hij dat er ,,nog steeds kansen voor Vitesse zijn''. Met Vitesse gaat het dit seizoen slecht: de club uit Arnhem bezet de zestiende plaats in de eredivisie.

Aalbers wil ook na zijn mislukte rentree afgelopen zomer graag terugkeren, want ,,het blijft mijn club''. Zolang zijn hulp in Arnhem niet gewenst is, is hij als marketingadviseur actief bij voetbalclubs en stadionbouwers over de hele wereld.

In Shanghai is Aalbers betrokken bij de `Futuredome', een 300 meter hoog gebouw met daarin onder meer een voetbalstadion, ijshockeybaan, hotel en casino. In Bonn doet hij hetzelfde op kleinere schaal. En in Apeldoorn kan het ook, denkt Aalbers. Zijn advies: combineer de plannen voor het Omnisportcentrum in Apeldoorn met de bouw van een nieuw voetbalstadion voor AGOVV. De schets heeft Aalbers al gemaakt. Op de begane grond een wielerbaan met evenementencentrum, de tweede laag is voor het volleybal en congreshallen en bovenop, met open dak, moet een voetbalarena komen.

,,Creatief denken kan in Apeldoorn net zo goed als in Shanghai'', zegt Aalbers. AGOVV-directeur Ton Fitsch noemt het ,,een interessante gedachte''.