`Brugge testcase voor jonge spelers'

Ajax moet vanavond de uitwedstrijd tegen Club Brugge winnen om zeker te zijn van de volgende ronde in de Champions League. Hoe staat de Amsterdamse vereniging ervoor? Een tussenbalans van technisch bestuurslid Klaas Nuninga.

Er heerst een tevreden stemming die middag op De Toekomst, het opleidings- en trainingscomplex van Ajax. Het eerste A-juniorenteam heeft met 8-0 gewonnen van NEC. Trainer Danny Blind telt zijn zegeningen. Hij staat met zijn jeugdelftal bovenaan en heeft weer een paar aardige talenten in de gelederen. Aan de basis zit het dus goed, maar voor de uitstraling naar de lagere teams is het belangrijk dat het A-elftal van Ajax de volgende ronde van de Champions League bereikt. Dat stelt de eveneens aanwezige Klaas Nuninga, technisch bestuurslid van de vereniging Ajax en commissaris van de NV. Als de junioren onder de douche te staan, trekt de oud-profvoetballer (ex-GVAV, ex-Ajax) de stand van zaken in een breder perspectief.

Hoe belangrijk is het sportief gezien dat Ajax de volgende ronde haalt?

Klaas Nuninga: ,,Ajax moet in de etalage blijven staan, want dat heeft een stimulerende werking op de jeugdafdeling. Aan jonge voetballers die overwegen zich bij Ajax aan te sluiten laat je dan zien dat je bij ons redelijk snel op het hoogste niveau kan acteren. Overal waar je komt in Europa zeggen ze: `Wat jullie doen is het allerbeste'. Bijna nergens zie je dat jonge spelers worden geïntegreerd in de Champions League. Alleen Inter durft dat met de 19-jarige Nigeriaan Martins. Bij de rest regeert kennelijk de angst en is de druk te groot. Die clubs hebben wel tientallen miljoenen schuld omdat ze gearriveerde spelers moeten aantrekken.''

Hoe groot acht u de kans dat Ajax met zo'n jonge, onervaren selectie opnieuw doordringt tot de tweede ronde?

,,De wedstrijd tegen Brugge wordt voor de jeugdige spelers een enorme testcase. De marges zijn ongelooflijk klein geworden in het internationale clubvoetbal. Behalve Real Madrid kunnen weinig clubs domineren. Dortmund verliest zomaar met 4-0 van Sochaux voor de UEFA Cup. Arsenal haalt al jaren de kwartfinales niet van de Champions League. Dat is toch tekenend? Wetmatigheden bestaan niet meer. Daarom zal het mee moeten zitten. Voor de ontwikkeling van de jonge talenten is het van belang dat ze in Europa verder kunnen voetballen. Te meer daar in de Nederlandse competitie een enorme leemte is ontstaan onder de top. De weerstand ontbreekt. We zijn al blij dat AZ voorlopig in dat gat is gesprongen.''

Dankzij een aantal mutaties moest Ronald Koeman dit seizoen feitelijk opnieuw beginnen. Hoe vindt u dat het A-elftal ervoor staat?

,,In vergelijking met vorig jaar is Ibrahimovic balvaster. Daarmee heeft het team voorin een aanspeelpunt dat er heel lang niet is geweest. Je zag het verschil toen hij tegen Milan het veld verliet. Escudé heeft nog niet het niveau van Chivu, ofschoon je hem zelden op aanwijsbare fouten kunt betrappen. Chivu zorgde voor meer zekerheid achterin. Escudé heeft wel de opgaande lijn te pakken nu hij met Heitinga een goed koppel vormt in het centrum van de defensie. Koeman geeft ze een kans op elkaar ingespeeld te raken. Ik houd van koppels die elkaar aanvullen. Zo speelde ik vroeger samen met Bennie Muller op het middenveld. Dankzij hem konden ik en Henk Groot aanvallen.''

Stel dat Ajax kan aan het einde van dit seizoen heel veel geld incasseren door Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder te verkopen. Bent u daar voor?

,,Nee, ik hoop dat ze nog enige tijd een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Ajax. In het algemeen vind ik dat jonge voetballers veel te snel naar het buitenland willen. Laten ze nu eerst maar tonen dat ze een gevestigde international zijn. En dat ze hier met kop en schouders boven de rest uitsteken. Dan ben je er rijp voor. In landen als Italië, Spanje en Engeland heerst een veel harder klimaat waarin je moet presteren. Daar zijn onze jonge talenten één van de 25, hier behoren ze tot de vaste groep basisspelers. Het neemt niet weg dat Ajax wel al moet anticiperen op een eventueel vertrek van Van der Vaart en Sneijder. Als de vervangers niet uit de eigen opleiding kunnen komen, moet het scoutingsapparaat een adequaat alternatief bieden.''

Maar voorlopig heeft Ajax nog niet eens een opvolger voor Van der Meyde aangetrokken. De Nigeriaan Kalu Uche van Wisla Krakau kost meer geld omdat er geen gelimiteerde transfersom in zijn contract blijkt te staan.

,,Afhankelijk van de financiën heb ik begrepen dat hij nog in beeld is. De oplossing die de technische staf kiest met Sonck op rechts vind ik niet zo slecht. Maar er moet een extra optie komen. Daar staat tegenover dat we eerst dienen te verkopen om te kunnen kopen en dat we het aantal contractspelers willen terugdringen.''

Waarom was Louis van Gaal de beste kandidaat voor de functie van technisch directeur?

,,We hadden een lijst van misschien wel honderd kandidaten. Drie bleven er over. Louis bezat de meeste kwaliteiten. We zochten een ervaren trainer die er vrede mee heeft dat hij niet meer op de bank zit. We willen niet opnieuw in de situatie terechtkomen als met Beenhakker. Het was slecht voor de continuïteit van Ajax dat hij zo snel vertrok. We hebben Van Gaal expliciet gevraagd of hij zich realiseerde dat we hem voor de lange termijn wilden hebben. Daar heeft hij lang over nagedacht en toen gezegd: `Mijn tijd op de bank is geweest.''

Waarom moet Ronald Koeman bijtekenen bij Ajax en (nog) geen bondscoach worden?

,,Met het driemanschap Koeman-Krol-Bruins Slot is de interne communicatie sterk verbeterd. Ook de externe communicatie naar bijvoorbeeld de media blijkt bij hem in goede handen. Er is rust in de tent, stabilisatie. Koeman geeft de jeugd uit de eigen opleiding absoluut een kans. Dat hij het Ajax-systeem met vleugelspitsen in Europese wedstrijden heeft losgelaten vind ik getuigen van realisme. Op nationaal niveau zouden er iets meer aanvallende impulsen kunnen komen als het team bij elkaar blijft. We hopen dat Ronald na dit seizoen nog ten minste twee jaar bij ons blijft. Hij streeft het allerhoogste na, terwijl wij graag bij de elite van Europa horen. Het is nog niet rond omdat hij perspectief wil zien. Op het moment dat er zekerheid bestaat voor de komende jaren over een gedegen elftal, zal hem dat stimuleren bij te tekenen. Een jonge vent als Koeman moet geen bondscoach willen worden. Dat is een functie voor een gelouterde trainer die zijn sporen in het vak heeft verdiend.''

    • Erik Oudshoorn