Beurs wacht op centrale bank VS

De Europese effectenbeurzen noteerden vanmorgen licht hoger in afwachting van een rentebesluit vandaag in de Verenigde Staten. De Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, komt in de loop van de dag bijeen. Beleggers verwachten een handhaving van de rente op de huidige 1 procent, maar zijn wel benieuwd naar de begeleidende verklaring van de Fed. Vraag is of de centrale bank zich houdt aan de formulering dat de rente voor een ,,aanzienlijke periode'' laag blijft, of dat deze formulering veranderd wordt. In dat laatste geval zou een renteverhoging ingeprijsd kunnen worden in de koersen van aandelen en obligaties.

De beurzen in Europa hielden hogere openingsniveaus vast. In Amsterdam noteerde de AEX een winst van 0,5 procent op 333,57. Dat is een stijging van 1,72 punten.

Koninklijke Olie noteerde 1,7 procent hoger op 38,76 euro. Een gezamenlijk project met BP in de Golf van Mexico heeft voor het eerst geproduceerd. BP in Londen steeg 1,7 procent.

Verder waren in Amsterdam de technologiebedrijven Philips en ASML gewild. Philips klom ruim 1,7 procent op 23,83 euro en ASML 2 procent op 15,88 euro. Het duo liftte mee op berichten van de Taiwanese chipmaker TSMC (waar Philips een groot belang in heeft), dat in de maand november de omzet zag stijgen. Bovendien verhoogde technologieconcern Texas Instruments uit de Verenigde Staten de vooruitzichten voor het vierde kwartaal.

Frankfurt voerde de stijgers aan in Europa. De DAX-index won 1 procent. Een positief signaal voor de beurs was een bericht dat het vertrouwen in de Duitse economie groeit. In Parijs steeg de CAC-40 met 0,7 procent. Blikvangers waren technologiefondsen Cap Gemini dat 2,6 procent steeg en France Telecom dat 1,7 procent klom. In Londen steeg de FTSE-100 0,7 procent. Daar waren vooral telecombedrijven MMO2 (plus 3,2 procent) en Cable and Wireless (plus 4,5 procent) in trek.

De dollar bleef in de ochtendhandel zwak en daalde zelfs nog iets ten opzichte van de euro. De euro noteerde 1,2257 dollar tegen 1,2215 gisteravond.

In Tokio won de Nikkei-index 78,94 punten op 10.124,28 punten. Dat is een toename van 0,8 procent. In Seoul groeide de Kospi-index 0,3 procent. Hongkong klom 1,8 procent, terwijl Sidney met 0,2 procent daalde.