Argentinië niet in beroering door geboorte

In Argentinië is het moederschap van Máxima Zorreguieta afgelopen zondag via speciale onderbrekingen van de reguliere televisieprogramma's bekend gemaakt.

Het nieuws werd bekendgemaakt vroeg in de middag lokale tijd. Het tijdstip waarop Argentijnse gezinnen op zondag steevast genieten van een barbecue (asado).

De afgelopen maanden bestond er maar matig belangstelling voor de Argentijnse die zwanger was van een Nederlandse troonopvolger. Wel vertellen Argentijnse vrouwen steevast hoe ze vorig jaar allemaal voor de tv hebben zitten snotteren toen de huwelijksplechtigheid werd uitgezonden. Voor Zuid-Amerikanen zijn de Europese vorstenhuizen erg exotische verschijnselen. Máxima moest publicitair bovendien concurreren met de jonge vrouw van de voormalige president Carlos Menem (73), Cecilia Bolocco, die vorige maand – na kunstmatige bevruchting – is bevallen van een zoon. Veel aandacht was er in Argentinië (waar veel mensen van Spaanse afkomst wonen) wel voor de Spaanse kroonprins die een paar weken geleden zijn huwelijk aankondigde met een Spaanse journaliste.

Voor de Argentijnen is het heel bijzonder dat Máxima op natuurlijke wijze is bevallen. Meer dan de helft van de Argentijnse vrouwen, zeker degenen in de betere kringen, brengen hun baby via een keizerssnede ter wereld. Dat een prinses in een gewoon ziekenhuis bevalt, wordt hier opmerkelijk gevonden.

De koninklijke geboorte was gisteren in Argentinië ook niet het voornaamste nieuws. Meer aandacht was er voor de nasleep van de 21 jaar geleden door Argentinië verloren oorlog om de Malvinas eilanden (Falklands). Een paar dagen geleden werd bekend dat Britse schepen destijds nucleair materiaal aan boord hadden.

In de Argentijnse dagbladen die gisteren verschenen was de bevalling wel prominent geïllustreerd nieuws op alle voorpagina's. De kranten tonen niet alleen foto's van de baby, maar ook foto's van feestende Oranje Nederlanders. Later deze week zal de Nederlandse gemeenschap in Argentinië in de nieuwe ambtswoning van de ambassadeur de geboorte vieren.

    • Marcel Haenen