Arbiters moeten grenzen over

De Europese voetbalbond (UEFA) wil vanaf volgend seizoen ook buitenlandse scheidsrechters laten fluiten in de hoogste afdelingen van de nationale competities. Secretaris-generaal Gerhard Aigner van de UEFA heeft dat gisteren in Italië gezegd.

,,Het gaat om ongeveer dertig ervaren scheidsrechters uit de belangrijkste Europese voetballanden'', zei Aigner over het uitwisselingsproject. ,,Het is ons streven om in de grote liga's per speelronde één of twee wedstrijden door buitenlandse arbiters te laten leiden.''

,,Het zit er wel aan te komen'', zei Jaap Uilenberg, technisch coördinator van de Nederlandse arbiters, in een reactie op de plannen van de UEFA. ,,De uitruilplannen met scheidsrechters worden in Europa breed gedragen. Ook wij zijn voorstanders van deze ideeën.''

Aigner loopt volgens de oud-scheidsrechter echter te hard van stapel. ,,Er zijn nog veel praktische problemen. Wie draait er bijvoorbeeld op voor de extra kosten? Een scheidsrechter in Italië verdient veel meer dan in Nederland. En hoe ga je om met de aanstellingen? En hebben die nog gevolgen voor de aanstellingen bij de wedstrijden in de Champions League en de UEFA Cup? Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen. Daarom denk ik dat het project op deze schaal niet komend seizoen al van start kan gaan.''

In januari van dit jaar leidde de Italiaanse toparbiter Pierluigi Collina tot tevredenheid van de betrokken partijen het Franse competitieduel tussen Olympique Lyon en Olympique Marseille. Dat was voor de UEFA aanleiding om het scheidsrechtersproject groots aan te pakken.

Bij beladen wedstrijden in de Roemeense competitie werden ook al eens buitenlandse arbiters ingezet, om de schijn van partijdigheid of van een `besmet verleden' te vermijden. Uilenberg zei wel enige tegenstand te verwachten uit de grote voetballanden als Engeland, Italië, Spanje en Duitsland.

,,Scheidsrechters uit die landen zitten niet echt te wachten op een wedstrijdje in een competitie van minder niveau. Daarop is ooit een uitwisselingsprogramma tussen Duitse en Zwitserse arbiters stukgelopen. De scheidsrechters uit Zwitserkand vonden het prachtig om in de Bundesliga te fluiten, maar de Duitse scheidsrechters hadden geen trek in een duel in de Zwitserse competitie. Dat had voor hen geen toegevoegde waarde. Je zult bij de uitwisseling dus voor gelijkwaardige competities moeten kiezen.''

Het is nog onduidelijk welke landen bij het project van de UEFA worden betrokken. De Nederlandse voetbalbond KNVB en de Belgische voetbalbond KBVB zijn juist dit seizoen begonnen met een uitwisseling van scheidsrechters voor de op één na hoogste afdeling. Belgische arbiters fluiten in de eerste divisie, Nederlanders in de Belgische tweede en derde klasse. De twee bonden praten eind deze week over een eventuele uitbreiding van dit project.