Accountant weg om rol bij fusie

Een Nederlandse accountant van PricewaterhouseCoopers is dit jaar ontslagen omdat hij privé geld probeerde te verdienen aan een grote bedrijfsovername waarbij hij de boeken controleerde.

Het ging om de overname, vorig najaar, van de projectontwikkelaar MDC door de beursgenoteerde concurrent Amstelland (de grootste projectontwikkelaar van Nederland). De accountant zou 3 miljoen euro krijgen als hij door een strenge taxatie de overnameprijs zou weten te verlagen. Later bleek dat de raad van commissarissen van Amstelland MDC, dat nu AM heet, niet van dit voornemen op de hoogte was.

Volgens president-commissaris Cor Boonstra van Amstelland ,,dreigde een vermenging van persoonlijke en zakelijke belangen'' van de accountant. PricewaterhouseCoopers (PWC), het op één na grootste accountant- en adviesconcern van Nederland, stelt dat de accountant moest vertrekken omdat hij ,,in strijd met de interne regels heeft gehandeld''. Het ontslaan van een vennoot is hoogst ongebruikelijk.

Ook voor bestuursvoorzitter K. de Ruiter van de combinatie Amstelland MDC heeft de kwestie consequenties, omdat er, volgens Boonstra, ,,over een afspraak is gesproken die buiten de regels valt''. De bestuurder heeft volgens de president-commissaris ,,een berisping'' gehad. Op de vraag of er nog verdere consequenties volgen, wil Boonstra niet ingaan.

Amstelland nam voor 310 miljoen euro branchegenoot MDC over. Daarmee werd de combinatie in één klap marktleider in Nederland en werd bovendien een topvijf-positie in Europa bemachtigd. De accountant van PWC moest een boekenonderzoek verrichten om de waarde van MDC te taxeren. Volgens Boonstra ontdekte de raad van commissarissen dat er een afspraak bestond ,,waarbij er een honorering zou komen als er een verlaging van de koopprijs doorgevoerd zou worden''.

Het bedrag van 3 miljoen euro is overigens nooit uitbetaald. De zaak kwam afgelopen juni aan het rollen toen Boonstra een specificatie van de overnamekosten onder ogen kreeg. Boonstra heeft vervolgens contact opgenomen met bestuursvoorzitter J. Nijhuis van PWC Nederland. De accountant werd vervolgens uit zijn functie gezet.

VUILTJE: 15

    • Mark Houben
    • Joost Oranje