Zimbabwe uit Gemenebest

Zimbabwe is gisteren uit het Gemenebest gestapt, het verbond van 54 voornamelijk Britse ex-kolonies. Aanleiding is de verlenging van de schorsing van het land, waartoe het Gemenebest gisteren besloot.

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe maakte de beslissing telefonisch aan de leiders van Jamaica, Nigeria en Zuid-Afrika bekend, toen zij hem belden om hem op de hoogte te stellen van het besluit van het Gemenebest. Zimbabwe werd in maart 2002 geschorst, nadat Mugabe de verkiezingen had gewonnen. Dit gebeurde volgens waarnemers met veel intimidatie en onregelmatigheden.

Gisteren oordeelde een commissie van zes landen uit het Gemenebest, in vergadering bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, dat de schorsing moet voortduren totdat de situatie van de mensenrechter verbetert en de Zimbabweaanse regering met de oppositie gaat praten. De zaak heeft binnen de organisatie tot een schisma geleid tussen de landen in het zuiden van Afrika enerzijds en Groot-Brittannië, Canada en Australië anderzijds.

Verscheidene bronnen rond de commissie meldden eerder dat vooral Zuid-Afrika Zimbabwe weer tot de organisatie wilde toelaten. Dialoog, niet isolatie, is volgens dat land de manier om Mugabe te dwingen zijn beleid te veranderen. Groot-Brittannië en Canada waren daar tegen. Als de uitsluiting langer duurt, zou dat Mugabe dwingen tot het wijzigen van zijn beleid, zo menen de twee landen.

Mugabe had al eerder aangegeven het Gemenebest te verlaten als hij ,,niet als een gelijke'' zou worden behandeld. Gisteren vergeleek hij het Gemenebest met karakters in het boek Animal Farm van George Orwell waar sommige dieren meer gelijk zijn dan anderen. Tegen zijn collega's van Nigeria en Zuid-Afrika zei hij gisteren dat verlenging van de schorsing ,,onacceptabel is''. ,,Dit is de druppel. Zimbabwe stapt op.''

Gemenebest-woordvoerder Joel Kibazo noemde de beslissing van Zimbabwe ,,teleurstellend'' en zei te hopen dat Zimbabwe zal terugkeren in het verbond.

De Nigeriaanse president Obasanjo, die namens het Gemenebest het contact met Zimbabwe onderhoudt, zei te verwachten dat verzoening ,,een kwestie van maanden, niet jaren'' zal zijn.

ACHTERGROND: pagina 4: