Wennemars met afstand snelste op 1.000 meter

Op de Olympic Oval in Calgary heeft Erben Wennemars zijn succesvolle seizoensstart in internationaal verband op de 1.500 meter een passend vervolg gegeven op de 1.000 meter. Afgelopen weekend won de sprinter uit de ploeg van coach Jac Orie bij de wereldbekerwedstrijden tweemaal op die afstand. Op de op één na snelste baan ter wereld vestigde Wennemars zaterdag een nieuw baanrecord: 1.07,78 minuut. Tot twee keer toe was de wereldkampioen de enige die onder de 1.08 bleef.

De 28-jarige Wennemars had een ruime voorsprong op zijn concurrenten. De grootste dreiging kwam zaterdag verrassend genoeg van de jonge Nederlander Beorn Nijenhuis. De schaatser uit de ploeg van TVM verbeterde die dag op de Olympic Oval – zijn voormalige thuisbaan aangezien hij opgroeide in Canada – zijn persoonlijk record (1.08,40) en eindigde als tweede.

Vannacht sprintte Wennemars opnieuw naar de overwinning, in 1.07,46. Hij bleef Gerard van Velde (1.08,36) en Jeremy Wotherspoon (1.08,52) voor. Nijenhuis eindigde als zesde in een tijd van 1.09,25. Alexander Oltrop scherpte in Calgary zijn persoonlijk record aan. Hij kwam tot een tijd van 1.09,33. Jan Bos werd teleurstellend negende: 1.09,46.

Dankzij zijn winnende tijd van 1.07,93 vestigde Wennemars ook een Nederlands puntenrecord op de sprint. Na vier afstanden (2x 500 meter, 2x 1000 meter) had hij een totaal van 137,585. Het oude record stond al op zijn naam: 137,645.

Op de 500 meter, tweemaal gewonnen door de Canadese wereldkampioen sprint Jeremy Wotherspoon, reed Wennemars zaterdag een persoonlijk record (34,81). Zijn tijd was goed voor de tweede plaats. Zaterdag eindigde Wennemars als vijfde op de kortste afstand. Op de eerste dag in Calgary was Gerard van Velde de beste Nederlander op de 500 meter. Op de Olympic Oval kwam Van Velde op de 500 meter tot een tijd van 34,59 en bleef daarmee 0,02 seconde onder het Nederlands record dat sinds januari van dit jaar op zijn naam stond. Wotherspoon versloeg hem in een rechstreeks duel: de Canadese wereldkampioen sprint bereikte na 34,37 de finish en bleef slechts 0,05 seconde verwijderd van het wereldrecord van de Japanner Shimizu.

Van Velde was uiteraard dolgelukkig met het Nederlands record. De olympisch kampioen op de 1.000 meter kon de afgelopen vier maanden amper krachttraining doen, omdat hij last had van zijn onderrug. Een bezoek bij een manueel therapeut, vorige maand, deed wonderen. ,,Binnen acht dagen was ik van de pijn af'', zei Van Velde. ,,Ik hoopte dat ik hier 34,8 kon rijden. Maar een 34,59 had ik nooit verwacht. Voor zo'n race moet alles kloppen.'' Gisteren eindigde Van Velde als zesde, in 35,11. Nijenhuis verbeterde zijn persoonlijk record. Hij finishte na 35,12 seconden en bleef daarmee 0,17 onder zijn oude toptijd. Jan Bos werd 17de (35,44). Oltrop klokte een tijd van 35,61 en eindigde daarmee in de achterhoede.

Bij de vrouwen lijkt Marianne Timmer het gat met de wereldtop te hebben gedicht. Naast haar verrassende podiumplek (derde) van zaterdag op de 500 meter, eindigde de ploeggenote van Wennemars op de 1.000 meter tweemaal als vierde en werd ze op de tweede 500 meter vijfde. ,,Ik ben vooral tevreden met mijn opening op de 500 meter'', zei Timmer. ,,De laatste weken heb ik alleen maar de 1.500 meter gereden. Daarom kostte het omschakelen naar de sprint moeite.''

Timmer werd vorige maand – net als veel collega-schaatsers – geveld door het griepvirus. In aanloop naar de wereldbekerwedstrijden voelde ze zich niet fit. ,,Pas vandaag voel ik me voor het eerst goed'', zei ze zaterdag na haar 500 meter. ,,Vooral technisch verliep de race prima. Op de 1.500 meter wilde ik soms te graag, waardoor ik te gehaast schaatste en mijn slag niet afmaakte. Dat ging nu beter.''

Over een maand staat Timmer weer op het ijs waar ze in 1998 tweemaal olympisch goud veroverde, op de 1.000 en de 1.500 meter. In Nagano worden dan de WK sprint gehouden. Na het afscheid van Catriona LeMay, het zwangerschapsverlof van Svetlana Zjurova en de blessures van Cindy Klassen en wereldkampioene Monique Garbrecht is de strijd volledig open. Zeker na haar sterke optreden in Calgary gloren er kansen voor Timmer. ,,Ik denk dat Garbrecht op tijd hersteld is, hoor'', zei ze in een poging de hoge verwachtingen te temperen. ,,Maar als in Nagano alles perfect loopt, kan ik op het podium komen.'' Haar beste prestatie bij een WK sprint was de derde plaats, bijna vier jaar geleden in Seoul.