Vijf prille moeders over de toekomstige koningin van hun kinderen

FLORAC QUINN TE KULVE, geboren 7 december in Amsterdam. Zoon van Julia ten Bokkel Huinink (39) en Maarten te Kulve (38), broertje van Felin en Jesse Jann. Hij is hoofd humanitaire zaken van Artsen zonder Grenzen, zij was daar operationeel adviseur.

,,We staan weleens stil bij het Nederland van heden. Dat het nu niet het makkelijkste klimaat is om op te groeien. Nederland is individualistisch geworden, het is ieder voor zich en zeer competitief. Een zondag naar het strand begint in de file. In het stilste stukje Nederland hoor je nog de snelweg.

Florac zal minder Nederlander worden dan wij. Nederland gaat op in een verenigd Europa, hij zal meer en makkelijker over de grenzen gaan. Wat de rol en de zin zal zijn van het Nederlands koningshuis in Europa, is de vraag. Het koningshuis zal tegelijkertijd meer en minder belangrijk worden. De koningin zal minder staatshoofd zijn, en meer een symbool van Nederland, een anker van de Nederlandse identiteit voor Europese burgers die zich toch nog Nederlander willen voelen.''(Foto: NRC Handelsblad Maurice Boyer)

JAMIRO SANTANA ANDRADE, geboren 30 november in Rotterdam. Zoon van Tracy Meriaan (25) en Arthur Santana Andrade (35). Zij is bejaardenverzorgster, hij is financieel adviseur. Tracy ligt in het kraamhotel bij Rotterdam Airport.

,,Jamiro is mijn eerste kind. Ik weet eigenlijk nog niet wat ik ervan moet verwachten. Ik wil hem heel veel liefde geven en goede raad. Hij hoeft geen advocaat te worden, als hij maar gelukkig is. Zelfs als hij bijvoorbeeld homoseksueel blijkt te zijn, zullen we hem steunen.

Als het nieuwe prinsesje groot is, zal het koningshuis zeker nog bestaan. Er moet toch íets zijn? Ik denk wel dat het koningshuis wat moderner wordt en misschien heeft deze baby als ze koningin is wat minder macht dan Beatrix nu. Er verandert zoveel in die Kamers en zo. De regering heeft nu toch ook best wel wat te zeggen? Ik hoop dat dit prinsesje op Máxima lijkt. Willem Alexander is nou niet bepaald, eh, mijn ding. En met Beatrix heb ik niets. Maar Máxima vind ik een hele leuke vrouw. Een beetje temperament en pit kan het koningshuis wel gebruiken.''

SANNE PRUIJSERS, geboren 24 november in Rotterdam. Dochter van Anja (33) en Hans Pruijsers (40). Zusje van Eva (3). Zij is bejaardenverzorster, hij is onderhoudsmonteur. Anja ligt in het kraamhotel bij Rotterdam Airport.

,,Ik vond het wel leuk min of meer samen met Máxima zwanger te zijn. Ik dacht: nu voelt ze ongeveer dit. Verder is alles anders. De toekomst van haar baby ligt vast. Voor Sanne en Eva ligt die open. Ik hoop dat het zelfstandige meiden worden. Als ik eerlijk ben, vind ik dat zij het beter hebben dat het nieuwe prinsesje. Dat meisje moet zoveel. Als ze nou timmervrouw wil worden? Dat kan natuurlijk niet. Ze móet studeren.

Ik heb vlak na de geboorte van Sanne een studieverzekering afgesloten. Voor Eva had ik die al. Niet eentje met aandelen, maar een veilige, zodat je zeker weet welk bedrag je hebt als ze achttien worden. Je moet er niet aan denken dat ze een opleiding willen volgen en dat wij moeten zeggen: Sorry, papa en mama hebben geen geld. Dáár hoeven Alexander en Máxima zich niet druk over te maken.''

SIEM VAN GOOL, geboren op 4 december. Zoon van Henriëtte Verhoeven en Bas van Gool. Hij ligt, in een kobaltblauwe doek, bij zijn moeder in bed en kijkt met wijdopen ogen naar het raam. ,,Ik moet altijd zo ontzettend lachen om jongetjes'', zegt zijn moeder. Ze is 35, ze heeft al een dochter van anderhalf. Daar moet ze, zegt ze, óók altijd om lachen.

Ze is marketing- en communicatieconsultant, vier dagen in de week. Ze heeft televisie gekeken, gisteravond, en ze vindt dat de dochter van Willem Alexander en Máxima op haar vader lijkt. ,,Een stoer meisje, bolle wangen.'' Ze vindt het leuk dat het kind op de gewone manier ter wereld is gekomen. ,,Máxima is bevallen zoals ik bevallen ben. Ik vind dat positief. Ik bedoel, al die publiciteit, een kroonprinses, het móet goed gaan, en dan doen de ouders toch heel normaal.'' Ze denkt dat de nieuwe troonopvolgster een andere koningin zal worden dan haar grootmoeder. ,,Meer ceremonieel, dichter bij het volk. De rol van koningin die ter plaatse is bij overstromingen.'' Ze verwacht dat Máxima ook al zo'n koningin zal zijn. ,,Dat zie je al door hoe ze nu is.''

LENNART CRIELAARD, geboren op 1 december in Utrecht, is de zoon van Deirdre Peeters en Machiel Crielaard. Hij ligt bij zijn moeder in de draagdoek, hij is net meegeweest naar het kinderdagverblijf, om zijn zusje van bijna twee weg te brengen. ,,Lekker even rust'', zegt zijn moeder. Ze is 38, ze volgt een opleiding tot administratief medewerkster. ,,Toen ik Willem Alexander gisteravond met zijn dochter op de televisie zag, dacht ik: blij dat ik geen hoge boom ben. Ik denk dat Máxima nu ook liever alleen maar moeder en vrouw zou zijn, en even geen prinses. Ik hoop dat ze de tijd krijgt om te genieten. Zo'n pasgeboren baby op je buik, het nieuwe leven, dat moet zij toch ook voelen. Ik zei tegen Machiel: kijk nou toch, dat kindje is nog geen paar uur oud en haar hele toekomst is al geregeld.''

Deirdre Peeters denkt dat de nieuwe kroonprinses, bij leven en welzijn, zeker koningin zal worden. Maar dan wel een koningin die iets over haar eigen leven te zeggen heeft en die normaal is opgegroeid. ,,Ze moet zelf kunnen kiezen of ze wil studeren.'' (Foto's: Evelyne Jacq. Tekst: Sheila Kamerman, Jannetje Koelewijn, Rinskje Koelewijn)