Verdachten 17 november schuldig

Een Griekse rechtbank heeft vijftien leden van de terreurgroep 17 November, onder wie de 58-jarige leider Alexandros Giotopoulos, schuldig verklaard aan moord, roof en het plegen van bomaanslagen.

Vier verdachten, onder wie de enige vrouw, werden vrijgesproken.

De groep, die tussen 1975 en 2000 in totaal 23 dodelijke slachtoffers maakte, wist steeds aan de politie te ontkomen totdat een aanslag in juli vorig jaar mislukte. Een tijdbom ging te vroeg af, waardoor de man die de bom bij zich droeg zwaar gewond raakte en de politie ruim een kwart eeuw na de eerste aanslag op het spoor bracht van de anderen.

De meeste Griekse slachtoffers hadden banden met de militaire junta (1967-1974), of – zoals de Amerikanen – steunden de junta destijds. De naam `17 november' was ontleend aan de datum van een studentenopstand in 1973. De groep combineerde een marxistische ideologie met Grieks nationalisme.

Giotopoulos ontkent nog steeds iedere betrokkenheid bij de terreurgroep, andere verdachten hebben in de afgelopen maanden openlijk over hun rol bij de aanslagen verteld. Een van hen is Dimitris Koufodinas, die volgens de rechtbank bij vrijwel alle aanslagen betrokken was, en die de ,,politieke verantwoordelijkheid'' heeft genomen.

De Griekse bevolking was na het bekend worden van de identiteit van de terroristen geschokt over de aard van de groep. In tegenstelling tot wat wel werd gedacht, ging het niet om kleine, goed georganiseerde cellen. In feite was de groep zeer Grieks: familiebanden en dorpsgenootschappen speelden een grote rol. Drie van de leden waren broers, drie anderen waren gerelateerd via huwelijken van familieleden en het dopen van kinderen.

Het bleek een kleine, ongeregelde bende te zijn, die banale roofovervallen afwisselden met schijnbaar politieke aanslagen en hun daden motiveerden met linkse proclamaties over `lompenbourgeoisie', doelend op miljonairs die hun geld niet voor nieuwe investeringen in eigen land gebruikten.

Het blijft een raadsel waarom het zo lang heeft geduurd voordat de groep werd ontmaskerd. Dat heeft vooral de band met de Verenigde Staten jarenlang zeer negatief beïnvloed. Bovendien bestond de vrees dat de groep aanslagen zou gaan plegen vlak voor en tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene.

Het proces, dat op grond van de terrorismewet uit 2001 zonder jury is uitgevoerd, heeft negen maanden geduurd. Waarschijnlijk wordt woensdag de strafmaat bekendgemaakt.