Verdachte moord Djindjic gepakt

De politie in Rotterdam heeft zaterdag twee mannen gearresteerd, van wie er één werd beschouwd als een hoofdverdachte van de moord op de Servische premier Zoran Djindjic, maar dat niet blijkt te zijn. De tweede werd wel gezocht in verband met de moordzaak.

De politie hoopte aanvankelijk Ninoslav K. (25) te hebben opgepakt, hoofdverdachte van de moord op Djindjic – de man die volgens de aanklacht het gebouw uitkoos van waaruit Djindjic werd beschoten en de man die het moordwapen verborg. Maar dit bleek na verificatie met vanuit Belgrado overgestuurde vingerafdrukken, ,,honderd procent niet zo te zijn'', zei een woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie in Rotterdam.

De andere arrestant is Sladjan K. (28), de broer van Ninoslav K. Sladjan wordt door de Servische politie ook gezocht na de moord op Djindjic. Wie de man die eerst als hoofdverdachte werd gezien is, is nog niet bekend. Hij reisde met valse identiteitsdocumenten.

De twee mannen worden morgen samen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam, aldus het landelijk parket. Een arrestatieteam hield hen aan in het centrum van Rotterdam op aanwijzingen van de Servische politie, die hen in Nederland op het spoor kwam na een afgeluisterd telefoongesprek tussen Belgrado en Amsterdam. Het openbaar ministerie heeft geen idee waarom de mannen in Nederland waren, zegt de woordvoerder. ,,Wel is er het vermoeden dat ze al enkele maanden hier zijn.''

De toen vijftigjarige Zoran Djindjic, werd op 12 maart van dit jaar voor een regeringsgebouw in de Servische hoofdstad Belgrado door een scherpschutter gedood. Servië had om de uitlevering van de twee broers K. gevraagd wegens hun vermoedelijke betrokkenheid bij de aanslag. Ze zouden deel uitmaken van de Zemun-bende, die volgens justitie de hand heeft gehad in honderden misdaden, waaronder drugshandel, ontvoering en meer dan vijftig moorden.