Veel felicitaties uit de politiek

Premier Balkenende heeft kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima gisteravond gefeliciteerd met de geboorte van hun dochtertje. Hij wenste nadrukkelijk ook de andere naaste familie, zowel de familie Zorreguieta als koningin Beatrix en de overgrootouders, Juliana en Bernhard, geluk met de geboorte.

Balkenende sprak de hoop uit dat het paar voldoende rust zal krijgen om bij te komen, zodat ze ,,volle aandacht voor het kind en elkaar'' kunnen hebben. ,,De hechte verbondenheid met het Huis van Oranje is een kostbaar en dierbaar goed'', zei de premier. ,,Nú, maar ook in de toekomst waarin de nieuwe prinses een speciale plaats zal hebben in onze samenleving.''

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Timmerman-Buck en Weisglas, noemen de geboorte in een gezamelijke verklaring een ,,gewichtige gebeurtenis''.

Alle fractievoorzitters van de politieke partijen hebben het prinselijk paar gefeliciteerd met de geboorte van hun dochtertje. Zij spraken allen de wens uit dat het paar en het prinsesje de komende jaren de rust en ruimte zullen krijgen. Fractievoorzitter Verhagen (CDA) wenst het paar ,,veel geluk, gezondheid en Gods zegen'' toe. VVD'er Van Aartsen sprak van ,,een geweldige afsluiting van een moeilijk en zwaar jaar''. Hij hoopt ,,dat de ouders de komende jaren echt kunnen genieten em de tijd krijgen hun dochter te zien opgroeien.''

PvdA-leider Bos en partijvoorzitter Koole stuurden het paar een gelukstelegram. Ze hopen dat het prinsesje ,,gelukkig, voorspoedig en in goede gezondheid zal opgroeien.'' D66-leider Dittrich zei dat het ,,fijn is dat dit lastige jaar op deze mooie manier wordt afgesloten''. LPF-leider Herben noemt de geboorte ,,een feestelijke afsluiting van het jaar''.

Herben: ,,We verheugen ons erop het prinsesje te zien opgroeien, waarbij Hollandse nuchterheid en Zuid-Amerikaans temperament beslist in haar persoonlijkheid terug te vinden zullen zijn.'' Waarnemend fractievoorzitter Vos (GroenLinks) noemt de geboorte ,,geweldig nieuws'' en wenst het gezin ,,alle geluk van de wereld'' toe. Fractievoorzitter Rouvoet (ChristenUnie) zei dat ,,het Huis van Oranje en Nederland gezegend zijn met de geboorte van een zondagskind.'' Hij noemde het ,,een belangrijke dag voor de monarchie en voor ons land''.