Twintig jaar cel voor Alemán

Oud-president Arnoldo Alemán van Nicaragua is gisteren veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en een boete wegens fraude en het verduisteren van zeker honderd miljoen dollar staatsgeld.

Alemán hevelde het geld tijdens zijn presidentschap (1996-2001) over naar twintig Panamese bedrijven, die in handen zijn van zijn familieleden, en naar enkele banken in de Verenigde Staten. Met het geld kan volgens de huidige regering een deel van de staatsschuld van het land worden afbetaald.

Tegens een aantal medewerkers van Alemán en familieleden loopt nog een justitieel onderzoek.

De oud-president werd in december vorig jaar opgepakt nadat het Nicaraguaanse parlement zijn onschendbaarheid had opgeheven. Het proces tegen Alemán maakte deel uit van de campagne tegen corruptie onder de huidige president Enrique Bolaños.

De vijf jaar dat Alemán, die bekend staat als El Gordo (De Dikke), over een van de armste landen van Latijns Amerika regeerde staan al te boek als de meest corrupte uit de geschiedenis van Nicaragua. Tijdens de rechtszaak bleek dat de oud-president onder meer met een creditcard van de staat juwelen, kleren en reizen (met een totale waarde van 1,7 miljoen dollar) kocht. Zijn bruiloft in 1999 zou 46.609 dollar hebben gekost, wat Alemán eveneens met de creditcard betaalde. Twee nachten in Parijs kostten de staat 10.000 dollar.

De veroordeling komt een maand nadat rechter Méndez Alemán tijdens zijn voorarrest naar huis liet gaan wegens zijn zwakke gezondheid. De oud-president (57) lijdt aan diabetes en heeft hartproblemen en een te hoge bloeddruk, en mag daarom van Méndez ook zijn straf thuis uitzitten. Alemán zal hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaan. Hij meent dat er een complot van de oppositie tegen hem is.