Telkens weer

,,Ik ken Friso Wiegersma vanaf uit de jaren zestig en toen heb ik al geprobeerd te definiëren wat zijn liedjes zo bijzonder maakt. Ik denk, dat ze de luisteraar de kans geven zich met de personen uit de liedjes te identificeren. Ze gaan over dingen die iedereen wel eens heeft meegemaakt, zoals verbroken relaties, hoop, verloren liefdes. Hij verwoordt dat op een manier waardoor iedereen zich aangesproken voelt. In een paar goed in elkaar stekende zinnen, schept hij een beeld waardoor je meteen wordt gepakt. Zoals in Telkens Weer: `dat ik die hemel krijg die me is beloofd'.''

Componist en arrangeur Ruud Bos (67) heeft de muzikale leiding van het programma Telkens Weer Het Dorp, geproduceerd door Opus One Theaterproducties. Jenny Arean, Joke de Kruijff, Marnix Kappers en Tony Neef zingen daarin liedjes die Friso Wiegersma schreef voor zijn vroegere partner Wim Sonneveld en voor Frans Halsema, cabaretgroep Purper, Karin Bloemen en Willem Nijholt.

,,We zijn nu met try-outs bezig en het wordt heel leuk. Het valt heel goed bij het publiek en de theaterdirecteuren zijn opgetogen. Er zitten een paar kleine cross-talkjes in, maar ik zie het programma als een concert gewijd aan één tekstschrijver. In het oorspronkelijke script zat meer tekst, maar op verzoek van Friso hebben we dat laten vallen. Hij zei: `je moet niet over me praten, zing me maar'.

,,Samen met Friso, zijn huidige partner Hans van de Woude en de regisseur hebben we een grote verscheidenheid aan liedjes geselecteerd. De meeste zijn bekend bij een breed publiek. We beginnen en eindigen met Telkens Weer en Het Dorp. Verder zit er bijvoorbeeld Nikkelen Nelis in, Lieveling, De Sneeuwman en Het Lachen. Ze worden als solo, duet, trio of kwartet gezongen.

,,Ik heb alles opnieuw gearrangeerd. Daarbij vroeg ik me steeds af in hoeverre ik het moest aanpassen aan de tijdgeest en ik bijvoorbeeld pop-elementen moest toevoegen. Toen bleek dat het ene liedje dat wel kon hebben, maar het andere totaal niet. Een liedje als Het Dorp is daarom qua muzikale vorm en inhoud gelijk gebleven. Dat blijkt toch het best te werken. De begeleiding wordt gedaan door een combo van vijf man op elektrische en basgitaar, banjo, slagwerk, saxen en er is een ewi, een electric wind instrument bij, dat instrumenten als cello, viool, klarinet en trompet kan laten klinken, alsof er echt op wordt gespeeld. Dat geeft mij de kans liedjes toch anders te kleuren.

,,Bij de opbouw hebben gekeken naar sfeer, tempo, afwisseling en voor welke zanger de liedjes het meest geschikt waren. Soms mag het publiek ook meezingen. Bij Moeder ik wil bij de revue was dat niet de bedoeling, maar gaat de zaal toch spontaan meeklappen en -zingen.

,,In de zaal zitten ook jongeren. Er zijn de laatste tijd nogal wat herhalingen op tv geweest van Sonneveld-shows, dus veel liedjes liggen weer vers in het geheugen. Maar ook al ken je ze niet, dan word je ongetwijfeld gepakt. Juist door die identificatiepunten, die zijn leeftijdloos.''.

Telkens Weer het Dorp. Première: 11/11 Schouwburg, Amstelveen. Res.: (020) 5475175. Toernee t/m 20/5/2004. Inl.: www.opusone.nl of (020) 6125034

    • Gerda Telgenhof