Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Over de geboorte van het nieuwe prinsesje, het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over `waarden en normen en de last van gedrag'. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Eveneens aandacht voor het rapport over normen en waarden van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en een gesprek met premier Balkenende. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Discussie met de Kamerleden Halsema, Camp en oud-minister Heinsbroek met de medesamensteller professor Kees Schuyt over het rapport normen en waarden. Eveneens de geboorte van de Oranje-baby. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

The race for flight. Eerste van een serie over 100 jaar luchtvaart. Zie tv-vooraf. Discovery, 20.00-21.00u.

Nieuw economisch peil: Het groene goud. Over de Braziliaanse staat Mato Grosso waar kilometers grote soja-plantages uit de grond worden gestampt. Die soja wordt geëxporteerd naar onder meer Nederland. Ned.3, 20.03-20.32u.

De droomfabriek. Slot van een serie over keuzes in het leven behandelt de laatste levensfase die dikwijls gepaard gaat met gebreken. Ned.3, 20.32-21.02u.

De mensen van de straatzorg. Eerste deel van een vierluik over zeven medewerkers van het Leger des Heils die elk om verschillende redenen hebben gekozen voor het werken met dak- en thuislozen. Ned.1, 22.35-23.05u.

Emir, Irina & Naida: 8 jaar na de oorlog. Programmamakers Martin Maat en Hans Hermans keren terug naar de oorlogskinderen in Sarajevo die zij in 1995 voor de actualiteitenrubriek AVRO Televizier portretteerden. In de jaren na de oorlog hielden de makers contact met de opgroeiende kinderen en na acht jaar gaan ze terug naar Sarajevo. Nu zijn de kinderen 18 jaar oud. Ned.1, 23.05-23.53u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Onder anderen ex-kunstvervalser Geert-Jan Jansen die zich door Discovery neergezet voelt als sjoemelaar en opschepper en aandacht voor de twee journalisten uit Rwanda die door het Rwanda-tribunaal schuldig bevonden zijn tot het aanzetten van genocide. Ook wordt de berichtgeving over de Duitse kannibaal besproken. Ned.3, 21.02-22.00u.

Barend & Van Dorp. O.a. een gesprek met staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

Vertical Limit (Martin Campbell, 2000, VS). Op de hoogste toppen van de K2 gesitueerde actiefilm annex familiedrama grossiert in emotionele mokerslagen. Chris O'Donnell onderneemt reddingsexpeditie voor zijn in een ijsspelonk gevangen zus Robin Tunney. Hoeveel explosies en valpartijen kan een mens verdragen? SBS6, 20.30-22.45u.

Fabiola (Alessandro Blasetti, 1948, It.). Spektakelfilm over de verboden liefde tussen Gallische gladiator Henri Vidal en Romeinse Michèle Morgan, geregisseerd door Blasetti (1900-1987), wiens belangrijkste films dateren van voor de oorlog. TV5, 22.30-1.10u.

Earthquake (Mark Robson, 1974, VS). Destijds in de bioscoop met zogeheten `Sensurround' uitgebrachte rampenfilm over aardbeving in L.A. BBC1, 0.15-2.15u.

.Violette Nozière (Claude Chabrol, 1978, Fr./Can.). Chabrol's verzorgde maar ook wat holle reconstructie van authentieke geschiedenis van titelheldin, een 'martelares van de bourgeosie', die in 1933 op 18-jarige leeftijd haar klein-burgerlijke ouders vergiftigde. ARD, 0.50-2.50u., tweetalig.

.The Front Page (Billy Wilder, 1974, VS). Derde filmversie van klassiek stuk van Charles MacArthur en Ben Hecht over cynische krantenwereld, leunt sterk op de charme van bad language en nodeloze slapstick en heet onder te doen voor The Front Page van Lewis Milestone (1931) en His Girl Friday (Howard Hawks, 1940). Desondanks zeer smakelijk vanwege spel van Jack Lemmon als de sterreporter die wil trouwen en Walter Matthau als de hoofdredacteur die hem voor de krant wil behouden. Morgen, SBS6, 12.00-13.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met kok Jonnie Boer van het sterrenrestaurant De Librije in Zwolle over zijn kookboek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur Jan Teeuwisse van het museum Beelden aan Zee een gesprek met essayist Jan de Roder over zijn bundel Het onbehagen in de literatuur. In het tweede uur vertelt dichter Ingmar Heytze over zijn werkplek. 747AM, 22.02-24.00u.