't Is anders een meisje, hoor

Topdrukte voor de oranjeverenigingen in Kampen. Alleen jammer dat de naam nog niet bekend is.

Verwarring aan de voet van de Nieuwe Toren in de Kamper binnenstad. Boven in de toren knippert, onder een rode kroon, niet de letter M van meisje maar de J van Jongen. ,,Het is anders een meisje hoor'', zegt een fietser tegen bestuurslid Jan Bultman van de Kamper Oranje Vereniging. Die probeert luid schreeuwend zijn collega Henk Schilder boven in de toren duidelijk te maken dat hij de verkeerde lichtslang heeft aangesloten. Als Schilder zijn hoofd boven de balustrade uitsteekt en het euvel verhelpt, blikt Bultman tevreden naar boven.

Kampen is een van de meest oranjegezinde gemeenten met in totaal zeven oranjeverenigingen. Gezamenlijk hebben ze de afgelopen maanden met militaire precisie een draaiboek in elkaar gezet. Een prijsvraag voor het raden van de juiste geboortedag, het planten van een speciale boom, het vervaardigen van felicitatieposters – het is maar een greep uit de activiteiten. Het hoogtepunt volgt vanavond, als op het plein voor het gemeentehuis de burgemeester een toespraak houdt en de zeven plaatselijke muziekkorpsen een gezamenlijk concert geven. ,,We hebben de reputatie dat we snel kunnen handelen'', zegt secretaris Teun de Man van de Kamper Oranje Vereniging.

Adequaat handelen was volgens De Man nu zeker vereist, want er was niet op gerekend dat de baby zondag al geboren zou worden. De snelle geboorte veroorzaakte geen problemen – wel dat de naam nog niet bekend is. Toen Willem-Alexander gisteravond zei dat daar nog even over nagedacht moest worden, ging er volgens Jan Bultman ,,een lichte vloek door de gelederen''. De naam van het prinsesje zou in gouden letters worden gedrukt op 6.000 placemats. Even is overwogen de druk uit te stellen, maar nu is gekozen voor het opschrift ,,een prinsesje''. ,,Zo kan het ook'', zegt Bultman als hij de eerste proefdrukken bekijkt.

Voorzitter Jan de Groot van de Kamper Oranjevereniging verwijt zichzelf een inschattingsfout te hebben gemaakt. ,,Want bij Willem-Alexander werd de naam toch ook pas bij de aangifte bekendgemaakt'', zegt hij tegen zijn collega-bestuursleden. Die staan in de loods van zijn schildersbedrijf pakken beschuit, muisjes en margarine te verdelen over de scholen. De etenswaren zijn tegen kostprijs beschikbaar gesteld door de plaatselijke Albert Heijn. De gemeente Kampen heeft de organisatie 5.000 euro subsidie gegeven. ,,De band met de gemeente en het bedrijfsleven is dusdanig dat we altijd medewerking krijgen'', zegt De Man. Als alle beschuitjes zijn ingepakt, wordt er een toast met Oranjebitter uitgebracht.

,,Leve het prinsesje'', roepen het bestuur in koor, gevolgd door een driewerf hoera.

    • Martin Steenbeeke